• Annonser

Måla med eller på ägg

Museet i Kolomyia med många målade ägg

Måla på ägg

Behöver man lite inspiration inför uppgiften att måla dagens ägg så finns det ett museum i Ukraina med en samling som innehåller 12 000 målade ägg. Kanske man inte hinner dit nu men så här ser i alla fall den fina entrén till museet ut. Att dekorera ägg är en gammal tradition men även att måla med färg gjord av ägg som den så kallade äggoljetemperan.

Måla med ägg

Äggoljetempera är en så kallad emulsionsfärg. Emulsion är en blandning av två olika vätskor som är olösliga med varandra. Med hjälp av ett emulgeringsmedel kan den ena vätskan finfördelas till små droppar som kan sväva i den andra vätskan. I äggoljetempera är det ägget som är emulgeringsmedlet och som får oljan att sväva i vattnet. En annan liknande emulsion är majonnäs som innehåller olja och vinäger som normalt inte blandar sig inte med varandra. Om man använder ägg tillsammans med dessa två vätskor så bildar dessa tre en emulsion.

Äggoljetempera som ger en mycket slitstark yta, har tidigare främst använts på snickerier med stort slitage. Färgen som stryks tunt flera gånger för bästa täckning sugs in i träet och blir när den åldras starkt vidhäftande utan att flagna. Den målade ytan blir matt med en vacker lyster.

Färgens beståndsdelar:

1 helt ägg med både gula och vita

1 dl linolja

1 dl vatten

Ägget vispas samman och linoljan blandas därefter i. Slutligen sätter man under stark omrörning långsamt till vattnet så att en emulsion bildas. Därefter silas emulsionen genom ett finmaskigt tyg eller en nylonstrumpa. Om färgen blir för tjock späds den med vatten så konsistensen blir som välling. Om man önskar någon färg så rörs önskat pigment ner i en mindre del av emulsionen. Man rör tills en smidig pasta erhålls och tillsätter sedan den till resten av emulsionen. Den färdiga färgen förvaras i kylskåp och har kort hållbarhet. Färgen passar utmärkt om man skall måla en gammal möbel och önskar ett historiskt utseende.

Tidigare målade jag spånkorgar med denna färgtyp men tyckte att korgarna var vackrast som de var helt utan färg vad det nu kan bero på.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: