• Annonser

Hassel redo att blomma!

 

Hassel blommar tidigt innan bladen hunnit slå ut

Hassel

Corylus avellana L.                  (Betulaceae) familjen björkväxter

En stor buske eller ett litet träd med stora krav

Hassel är oftast en mångstammig stor buske som kan bli tre till fyra meter hög. Den kan även bli upp till tolv meter hög och trädformad. Sveriges äldsta kända hassel växte i Kalmar län och den hade minst 90 årsringar när den dog. Arten är värmekrävande och kräver dessutom god jordmån. Hassel bildar ofta bestånd, så kallade hässlen, med en lundflora där man bland annat kan se blåsippor. Hassel är allmän i södra Sverige och ända upp till Dalälven. Längre norrut finns dock mindre förekomster av hassel på så kallade reliktlokaler, på kalkrika sydvända bergssluttningar så långt upp som i Västerbottens inland. Dessa nordligt belägna bestånd härstammar från våra tidigare värmeperioder, som t.ex. under bronsåldern. Hassel växer vild i hela Europa till västra Asien och Nordafrika. Bladen är stora rundade och mjukt håriga. På våren ljust gröna, senare mörkt gröna och höstfärgade i gult.

Tidigt till Sverige

Hasseln vandrade tidigt in i vårt land och förkolnade nötskal har hittats vid gamla boplatser. Ordet hasselnöt finns belagt redan i fornsvenskan. Hassellundar kallades då för hesli och återfinns även i flera medeltida ortnamn som t.ex. Hässelby och Hässleholm.

Tidig att blomma

Hasseln som är vindpollinerad, blommar mycket tidigt på året långt innan lövsprickningen. De nakna hanhängena bildas redan under sommaren året innan och är mycket lättväckta av den först vårvintervärmen. De slår då ut till fluffiga små flätor som sprider massor av gult pollen och som trots kyla lyckas med sin pollinering. Honblommorna utvecklas från separata knoppar som liknar bladknopparna men ur vilka de vackert blodröda, trådlika märkena sticker ut. Från blomning till mogen nöt brukar det ta cirka fem månader.

Känd för sina välsmakande och nyttiga frukter,

Frukten är en typisk nöt med ett ensamt frö, rikt på näring och med en benhård fruktvägg. Hasselnötterna sitter i grupper, var och en omsluten av en flikig bladmössa som kallas svepeblad. Nötterna kan skördas och ätas omogna i september-oktober eller mogna som när svepets färg övergår från grönt till brunt. Välsmakligheten hos fröet beror på den fina nötoljan. Rostade hasselnötter har längre hållbarhet. Hasselnötterna sprids ofta med möss, ekorrar och nötskrikor som samlar dem i matförråd. Linné berättade från sin Öländska resa 1741, att de hasselnötter som där skördades från skogsmusbon kallades för ”musnötter”. Ett smart sätt att få tag på de eftertraktade nötterna. Ur näringssynpunkt räcker det att dagligen äta en handfull med hasselnötter och mandel för att få i sig många viktiga mineraler, vitaminer och nyttigt fett. Hela dagsbehovet av E-vitamin täcks av endast 50 gram hasselnötter.

Får inte plockas utan tillstånd

Det ingår dock inte i allemansrätten att plocka nötter utan markägarens tillstånd. Läs mer om detta på Naturvårdsverkets webbsida om allemansrätten. De hasselnötter som vi köper i butik kommer främst från Turkiet, som är världens största producent. Kanske att vittja ett musbo kan vara tillåtet? Linné skrev från sin Öländska resa 1741, ”Musnötter äro de allra bästa, dem mössen samla, föra hem i sina bon under hasselbuskar och tuvor till vinterföda, där man ofta i ett enda bo kan finna inemot en hel skäppa, utan att någon nöt skall vara maskstungen eller ihålig.”

Övrig nytta med hassel

Hasselns växtsätt ger långa, smala och relativt raka störar eller käppar, vilka har använts inom jordbruket för tillverkning av stängsel och annan slöjd. Kluvna hasselkäppar är också ett lämpligt material för det flätverk som utgör stommen till korsvirkeshus.  Numera används även hassel som prydnadsväxt i trädgårdar med flera olika namnsorter.

Linné beskrev nyttan med hassel på 1700-talet. ”Träet eller rättare sagt kvistarna används till metspön, ärtris, tunnband, större korgar och såll. Den knöliga masurliknande roten används till finare snickeriarbeten. Kolen används framför allt till ritkol”.

Stackars alla ni som inte tål hasselnötter

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: