• Annonser

Äntligen sommartid!

Glöm inte att ställa fram klockan i dag

Äntligen dags att ställa fram utemöblerna och klockan

Om man som jag är morgontrött så kan det vara besvärligt någon morgon men sen är det bara fördelar med allt ljus. Det ser dock inte riktigt ut som om det är dags att ställa fram utemöblerna men det är väl ändå dags nu hoppas jag.

Härligt men farligt

En svensk medicinsk studie från 2008 visar att risken för att drabbas av hjärtinfarkt är 5 procent högre under de sju dagar som följer efter övergången till sommartid i mars jämfört med övriga veckor. Å andra sidan visade undersökningen att risken för hjärtinfarkt däremot minskar något måndagen efter övergången till normaltid i oktober.

Sov lite extra för att minska risken

En förklaring till detta fenomen kan vara att vid övergången till sommartid förlorar vi en timmes sömn, och därmed  får en störning i vårt sömnmönster. Detta kan också förklara varför det är högre risk för hjärtinfarkt på måndagar. Det är kanske inte bara stressen förknippad med att börja en ny arbetsvecka som är orsak till problemet. Under helgerna har vi andra vanor och får därför något mindre sömn. För att kompensera sömnbristen så är det säkert en bra åtgärd att sova lite extra under den första veckan för att minska påfrestningen för hjärtat.

Välkommen härliga sommartid!

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: