• Annonser

Ståndare eller pistill? – en djupdykning bland blommornas sexuella delar

Helt enkelt Inte alltid så enkelt

Under de senaste dagarna har vi anordnat två lärarfortbildningar om pollination med syftet att få en inblick i växternas första del i förökningen. Till hösten blir det fortsättning med presentation av olika frukttyper samt på vilka olika sätt som frukter och frön förflyttas till en bra växtplats. Då går vi även igenom hur ett frö är uppbyggt och hur det gror.

Vad är vad?

Vi har undersökt olika blommor från Edvard Andersons växthus och försökt att hitta ståndare och pistiller. Det är inte så enkelt som det kanske låter, för der ser inte alltid ut som man förväntat sig. Det finns även blommor med enbart ståndare eller enbart pistiller som kan sitta skilda från varandra på en och samma planta. De kan även sitta åtskilda på olika växtindivider så det därmed finns växter som har hon- eller hanindivider som t.ex. hos humle och en.

Ett transportproblem

Växternas pollenkorn behöver förflyttas från ståndarna till pistillens märke och det kan ske med vindens hjälp eller med olika pollinatörer som bin, humlor, skalbaggar, fjärilar, fåglar eller fladdermöss. Dessutom kan pollenkornen flyttas med vattnets hjälp som hos de vattenlevande växterna.

Marknadsföringsåtgärder

Vi har även talat om hur växterna kan locka till sig de olika pollinatörerna med varierande knep, som god eller obehaglig doft. Kanske fungerar det med söt nektar eller proteinrikt pollen? Vi avslutade med ett ”hemma hos besök” hos bidrottningen med sina flitiga kvinnliga arbetare och lata drönare.

Nöjesgruppen?

Under en pollinationsvandring med elever för några år sedan, fick de bekanta sig med de små Smurfliknande bifigurerna som vi också använde under denna veckas två fortbildningsdagar. Jag pekade på de två drönarna, den ena med ett ölstop och hatten på sned, den andra med en banjo och frågade gruppen vilka är det här då? Då var det en elev som snabbt svarade – ”det är nöjesgruppen”! Jo visst det kan man väl hålla med om i detta fall. Drönarna deltar ju vare sig inte i något av arbetet i hemmet eller i arbetet med att samla nektar och pollen från blommorna. De finns enbart för förökningens skull.

Vi har även talat om hur växterna på olika sätt lyckats eliminera risken för inavel samt om hur samarbetet mellan växt och pollinatör i vissa fall har utvecklats till långt gående specialiseringar. Dessutom har vi talat om pollinatörernas viktiga arbetet som ger oss många olika frukter, en av naturens så kallade ekosystemtjänster.

Roliga dagar med många trevliga lärare som nu skall arbeta med NTA- temat Frö till frö.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: