• Annonser

Busar på Brunnsviken

Bild från 1900-talet början men dock inte från Brunnsviken

Ligistöfverfall på studenter

En våldsam kalabalik ägde på lördag afton rum på Brunnsviken i Stockholm bredvid skridskobanan där två studenter blev överfallna av ynglingar av ligisttyp och synnerligen svårt misshandlade. Trots att en av de överfallna förklarar sig ha gjort anmälan till polisen verkar saken inte komma att beivras — det egentliga förhållandet har nämligen inträffat att stads- och landtpolisen inte kommer överens om på vems område överfallet egentligen skett.

Enligt vad en av de överfallna studenterna berättat kom de två, studerande vid 9-tiden på lördagskvällen ned på Brunnsviken vid Stallmästaregården för att höra på musiken från skridskobanan. Av några ligister blev de då trakterade med snöbollar, men fäste till en början intet utseende därvid. Men då de blev allt mera påträngande och en av dem grep student Weiler i kragen, kastade omkull honom och tillfogade honom flera slag i huvudet, drog Weiler upp sin revolver, som var laddad med lösa skott, och särade därmed sin antagonist i handen. Härigenom fick han en stunds andrum och sökte dra sig undan, men överfölls ånyo af 10 till 12 ligister, som tillfogade honom ett 10- tal sparkar och knytnävslag. Slutligen fann han sig nödsakad att ta till flykten uppåt Stallmästargården, där två Hagapoliser ingrep och avförde honom till närmaste sjuka. Här fick han behövlig vård och sedan han presterat nödiga bevis på att han var inskriven på Stockholms högskola, försattes han på fri fot. Den andre studenten Svärdson hade under tiden av de kvarvarande ligisterna blivit än värre misshandlad. Då han till slut lyckades bli fri och komma hem var hela hans huvud en blodig massa. Han är för närvarande sängliggande och har varit för svag för att kunna berätta hur han lyckades undkomma.

Saxat ur Östgötaposten 1908-02-28            

Ja man undrar stilla var det bättre förr? Kände verkligen de två studenterna att de behövde en revolver för att gå ned och lyssna på lite musik och kolla tjejer? Eller var de kanske inte så oskyldiga som framgår av artikeln?

För att få lite mer känsla av hur det kunde se ut på Brunnsvikens is kan man se målningen ”Skridskobanan vid Stallmästaregården” från 1916 av Einar Jolin om man trycker här. Den unge konstnären Einar Jolin kom en vacker vinterdag 1916 förbi skridskobanan invid Stallmästaregården. Han gjorde en snabb skiss av det livfulla myllret av människor med och utan skridskor. Verket färdigställdes sedan i ateljén och ställdes samma år ut på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. Med målningen hjälp kan man få en liten inblick i hur det kunde se ut på Brunnsvikens is en vinterdag för nästan hundra år sedan.

Det verkar trevligt med skridskor och musik på Brunnsvikens is 

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: