• Annonser

Tulpaner på Observatoriemuseet

Tulipa gesneriana L.

Med tulpanen i fokus kan man få en konstupplevelse samt veta mer om tulpanens historia på Observatoriemuseet i Stockholm från i dag och fram till 31 augusti 2010. Nu kan man njuta av tulpaner på fotografierna av Singer men senare kommer även livs levande tulpaner dyka upp utanför Observatoriemuseet.

 En stor gåva

I centrum för utställningen står bokverket, Tulipae Hortorum som för drygt ett år sedan skänktes till det svenska folket av fotografen Jonathan M. Singer och botanisten Dr. W. John Kress. Boken som nu visas upp för första gången, är dedicerad till Carl von Linné och innehåller många fina fotografier av olika tulpaner utförda av Singer i en stil som liknar måleri.

Det är ingen vanlig bok utan den största jag sett. Den är i så kallad dubbel elefantfolio (100x75cm) vilket är ett format som det inte har producerats i på cirka 200 år. Boken är bunden i en traditionell bokbindarteknik och det tog totalt 600 timmar för bokbindaren Tini Miura att färdigställa den. Konstnärens hoppas med denna bok att få oss att se på världen med nya ögon och att den kan hjälpa till att skapa ett intresse för botanisk kunskap och ge en ökad medvetenhet om vad vi gör med vår natur. Som tack för denna gåva fick Singer nyligen ta emot stora Linnémedaljen i silver på Sveriges ambassad i Washington.

Vill du lära mer om tulpanen passa på att gå på lunchföreläsningarna Kl. 11:30


När bubblan sprack
 – Tisdagen den 27 april 


Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på SACO, föreläser om ekonomihistoria med utgångspunkt i 1600-talets tulpanspekulationer.

Vidbrända 1600-talstulpaner
 – Tisdagen den 11 maj

Karin Martinsson, intendent på Bergianska trädgården, talar om Olof Rudbeck den äldres botaniska verk Blomboken och Campus Elysii.

Jag återvänder gärna för att njuta av alla tulpaner som förhoppningsvis snart dyker upp ur marken. 

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: