• Annonser

Vasaloppssoppa

Sedan 52 år i Vasaloppets tjänst

Blåbärssoppan en riktig vinnare

Vasaloppet som är en riktigt energikrävande aktivitet förbrukar mellan 8 000 och 10 000 kilokalorier per åkare och då passar det utmärkt att stärka sig med en energirik dryck som blåbärssoppa. Varje år går det åt drygt en liter blåbärssoppa per deltagare, vilket innebär att åtskilliga liter soppa serveras under den aktuella veckan.

Nyttiga små blå

Blåbär innehåller både vitaminer och rikligt med polyfenoler som har en antimikrobiell och antioxidativ effekt. Ny forskning visar även att blåbärens fibrer är viktiga och att de både kan lindra och skydda mot tarminflammationer. Undersökningar visar att om man dessutom tillför så kallade probiotiska bakterier, som laktobaciller och bifidobakterier, så kan den skyddande effekten bli ännu bättre.

Långt lopp med en lång tradition

Vasaloppet genomförs årligen den första söndagen i mars sedan 1922, till minne av Gustav Vasas flyktförsök från Dalarna till Norge. Hur det hela gick till vet jag inte säkert men det sägs att han vid Sälen blev ikappkörd och uppmanad att vända om till Mora. Sedan dess har ytterligare en kung tagit sig fram samma sträcka nämligen vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf när han 1977 deltog i Vasaloppet.

Många olika lopp

Det finns många olika Vasalopp som äger rum med och utan skidor inom och utom landets gränser.  På skidor finns i vårt land bland annat barnens Vasalopp, tjejVasan och stafettVasan Utan skidor finns stavgångsVasan mellan Sälen och Mora i augusti. I Kungsbacka går det i dag även att köra Vasaloppet på spinningcykel med blåbärssoppa och Vasaloppet på storbildsskärm. I mars finns dessutom Vasa-loppet på cykel i Washington i USA, samt det populära Vasaloppet på skidor i Mora i Minnesota, som dock redan har gått av stapeln den 14 februari i år.

Miljömärkt

Det är inte min stil att ta mig fram mellan Sälen och Mora på skidor. Men jag har dock plockat hjortron som lös som guld på en av myrarna där Vasaloppet går fram. Det tråkiga var dock en tydlig plaståder som skar som ett streck över myren med allahanda plastskräp som många av de tävlande genom åren hade släppt ifrån sig där. Nu har arrangemanget Vasaloppet erhållit utmärkelsen Miljödiplomerat arrangemang med olika uppfyllda miljökriterier.

Vet dock inte om de tänker plocka upp allt skräp utmed loppets sträckning. Hoppas kunna fira dagen med en kopp varm soppa i en solig snödriva

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: