• Annonser

Viva Vivaldi

 

Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741) en av våra mest populära barock-tonsättare

Skakig start och slut

Idag är det Vivaldis födelsedag och man kan hedra honom med att spela hans musik. Han föddes med dunder och brak den 4 mars i Venedig, då staden skakades av en jordbävning och han dog fattig i Wien efter ett produktivt liv. Hans musik föll sedan i glömska och först vid 1900-talets början vaknade åter ett intresse för hans musik. Då befarade man dock att det mesta av Vivaldis arbete hade gått förlorat. Envisa efterforskningar resulterade trots allt i att man 1926 hittade flera tidigare okända verk och ytterligare några år senare hittades ännu mer.

Kanske passar en filmstund med tema Vivaldi? Den film som kom 2005 följs nu av en annan produktion under 2010 med samma tema

Med ljud och ljus

När de besökande klasserna kommer till vårt hus så brukar vi tända ljus och spela bland annat De fyra årstiderna av Vivaldi för att ge dem en samlad start innan vi börjar undervisa. I denna musik beskriver Vivaldi bland annat porlande bäckar, sjungande fåglar, skällande hundar, stilla nätter, stormar, surrande myggor, berusade dansare och isiga landskap med skridskoåkande barn. Vår förhoppning är att detta trots allt skall ha en lugnande effekt på eleverna.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: