• Annonser

Sol och apelsin?

 

Lovikavantar som luktade speciellt när de blev våta

Visst minns man de där härliga sportlovsdagarna med sol, gnistrande snö och apelsin. I dag var det en riktigt härlig dag men tyvärr hann jag inte ut. Får lov att ladda upp med lite apelsiner om det trots allt blir sol och möjlighet att ge sig ut på Brunnsviken en stund.

 

Vad kan detta vara? Bild ur Elsa Beskows bok Solägget


Apelsin är inte längre vad man trodde och lärde sig.
När jag läste botanik så var Apelsin (Citus sinensis ) en egen art, men nu har ny forskning visat att så förhåller det sig inte.

Apelsin  Citrus x aurantium Sinensis-Gruppen

Familjen vinruteväxter (Rutaceae)

Vi har korsat och förädlat citrusfrukter under flera tusen år och nya molekylära forskningsmetoder visar nu att Apelsinen inte är en egen art utan en hybrid. Pomerans, grapefrukt och apelsin, har till skillnad från vad man tidigare trott, ett gemensamt odlingsursprung och därför klassas nu alla dessa till samma grupp. Det vetenskapliga namnet Citrus sinensis för apelsin och Citrus paradisi för grapefrukt har därför försvunnit. Fortfarande betyder dock apelsin ”äpple från Kina” och det är ett stort bär som kallas hesperidium.

Apelsin i alkohol årgång 1897 (bild från NRM´s hemsida)

Apelsin i alkohol årgång 1897 (bild från NRM´s hemsida)

Klyftigt

Antalet klyftor hos citrusfrukter kan variera men oftast har de åtta till femton klyftor med ett eller flera frön i varje klyfta. Apelsiner respektive clementiner och andra citrusfrukter kan alla ha ett varierande antal klyftor och inte ens på ett och samma träd har alla frukterna samma antal klyftor. I Naturhistoriska riksmuseets botaniska samlingar finns en dubbelklyftad apelsin i alkohol daterad 1897. Den insamlades av den då 15-årige prinsen Gustaf Adolf, han som senare blev vår kung Gustav VI Adolf. Prinsen och hans bröder Wilhelm och Eugen fick undervisning av Carl Lindman som bland annat tjänstgjorde på Riksmuseet.

Det får bli en KRAV-apelsin 

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: