• Annonser

Fast eller flytande?

 

 

Tänk att det går att bygga hus av vatten

 

Från iglo till hotell

Denna vinter firar Ishotellet i Jukkasjärvi 20 år som hotell. Det började med en igloo på 60 kvm och kom senare att bli världens största hotell av is och snö, som under alla dessa år har lockat många besökare från hela världen.

Varje år växer ett nytt hotell fram

I mitten av november samlas alla utvalda snöbyggare, arkitekter, designers och konstnärer från hela världen i den lilla byn Jukkasjärvi. Tillsammans skapar de ett nytt unikt ishotell, 220 km om polcirkeln. Redan under våren skördas årets byggnadsmaterial, som består av Isblock från Torne älv. I och med byggstarten i november växer sedan hotellet fram steg för steg med sina olika etapper. Den första etappen brukar bli klar i början av december och därefter pågår byggandet till början av januari då hela hotellet skall vara färdigställt. Vartefter en ny etapp är färdig så öppnas den för besökare och övernattande gäster. När hotellet till slut står helt klart, sträcker det sig över en yta på cirka 5 000 kvm med ungefär 80 rum, bar, reception, pelarsal och strax intill även en kyrka av snö och is. Kyrkan brukar varje år invigas och tas över av Svenska kyrkan den 23 december. 

 

 

On the rocks?

 

I baren serveras samma is som sitter i väggarna

Isen från Torne älv är helt kristallklar och fri från både bubblor och sprickor. Dessutom sägs den klara isen vara fri från föroreningar tack vare sin naturliga och orörda källa.

 

 

Smälter och återuppstår senare men i en ny skepnad

 

Hotellet smälter bort och rinner åter till sin källa

Någon gång i mitten av april när solen börjar tina upp de kalla väggarna, så stänger hotellet och hela byggnaden får sakta smälta ned och rinna tillbaka till Torne älv. Om och om igen fryser sedan vattnet och blir till ett nytt hotell och smälter åter till vatten som sedan fryser och så vidare så går det runt i ett kretslopp. Ett mer återvinningsbart hotell är nog svårt att få till.

Känner mer för vatten i flytande form nu

Det känns som om man fått en tillräckligt lång vinter för en gång skull. Vi har nu börjat ta fram nya skolprogram med tema vatten. De skall testas under vårterminen och sedan vara möjligt att boka in under höstterminen. Nu är det dags att tänka på våren och boka in era aktiviteter hos oss. Se vårens program med våra olika aktiviteter på sidan 5-6. 

Nu längtar jag efter takdropp och dagsmeja

Ann

Annonser

2 svar

  1. Vilket spännande program! Jag skulle vilja gå på varenda lektion. Men jag är ju inte något barn… 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: