• Annonser

En ny bok om Haga

 

Boken med slottet som det skulle kunna sett ut

Nu har jag köpt Nils-Erik Landells nya bok Gustaf III och det ofullbordade slottet och ser fram emot att läsa den. Nils-Erik har studerat brev, dagböcker och andra dokument och skildrar med hjälp av dessa kungens storslagna planer. Genom Gustaf III´s svägerska Hedvig Elisabeth Charlottas dagböcker växer en annorlunda bild av kungen och hans närmaste fram.

Tidigare ikväll berättade Nils-Erik om boken och Gustaf III´s planer för sitt Haga. Med ord och bild fick vi följa med runt Brunnsvikens lummiga stränder och finna olika spår efter en svunnen epok. Vi fick även höra om eldskinnbaggarnas parningsbeteende och Louis Jean Desprez affärer med olika damer.

Obelisken i Frescati syns här i fjärran överst till höger på bilden

På Frescatiberget i vår närhet stod en gång en obelisk av trä, men den ruttnade bort och nu finns enbart fundamentet av sten kvar på platsen. Planen var att kungen skulle kunna se den smäckra obelisken från sitt planerade slott. Det sägs att obeliskens spets glimmade som guld i den sjunkande solens sista strålar. Förra året var vi uppe på berget och tittade på fundamentet och utsikten mot Haga.

Synd att man inte fick se obelisken i sin glans dagar

Ann

Annonser

2 svar

  1. Åh! Det där hade varit spännande att lyssna på! Jag får väl också försöka få tag på boken!

  2. Ja det var spännande och boken var som sagt var väldigt billig den kvällen. Om du vill låna den så går det bra när jag är klar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: