• Annonser

Män med gåvor

 

Dessa män var visa och kunde tyda tecken i skyn

På trettondagen den 6 januari firas de vise männens ankomst till Betlehem och deras hyllning till barnet med gåvor av guld, rökelse och myrra. Enligt sägnen representerar männen, Europa, Asien och Afrika, som var de tre världsdelar man kände till under medeltiden. Detta symboliserar att hela världen hyllade Jesusbarnets födelse.

 

I konsten avbildas dessa tre ofta som män i olika åldrar och från olika de olika kontinenterna.

Kaspar, Melkior och Baltasar 

De hade med sig dyrbara konungsliga gåvor till Jesusbarnet, i form av guld, rökelse och myrra. Med guldet hyllade de Jesus som konung, med rökelsen att han var Gud och med myrran att han var dödlig.

Stjärnspel

Även om det är en kyrklig högtid så fanns det förr även många folkliga traditioner förknippade med denna helg. Det var vanligt att man hade julspel på trettondagen då man klädde ut sig till de tre vise männen och bar runt på en stor lysande stjärna och sjöng bland annat Staffansvisan och Goder afton. Ibland kunde det gå ganska vilt till och upptågen förbjöds därför vid ett flertal tillfällen. Den här typen av upptåg sägs enligt litteraturen fortfarande leva kvar på vissa ställen i Sverige, som till exempel på ön Möja i Stockholms skärgård. Det kan förstås ha ändrat sig men jag har inte varit på Möja och kollat.

Förr var trettondagen julens sista dag, men nu är det först tjugondag Knut som julen dansas ut så än kan vi i lugn och ro låta julen stanna kvar.

Granen lyser fortfarande upp den mörka och kalla kvällen

Ann

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: