• Annonser

Att bygga torn!

En riktig höjdare?

Vet inte om denna bild är så där lockande

Ser trevligare ut tagen lite från ovan från den nya byggnaden

Världens högsta byggnad The Burj Dubai eller Dubaitornet på svenska, invigs nu i Dubai. Projektet startade redan 2004 och har kört dygnet runt med hjälp av ca 12 000 byggnadsarbetare. Målet var att byggnaden skulle ha varit klar i slutet av 2008 men man kan förstå att det måste vara svårt att beräkna både tid och kostnader för ett så enormt projekt. Den 12 augusti 2007 hade de nått upp till den 145:e våningen med en höjd som redan då passerade Sears Tower i Chicago. Byggnaden skall inrymma bostäder, kontor, flera hotell och världens största butikscentrum med 1200 butiker. Hissresan med världens snabbaste hiss skall ta 2 min upp till våning 160. Själv så föredrar jag att bo nära marken och bara kunna gå barfota ut i gräset, men det är ju olika. Undrar vad som skulle hända om man släppte ett äpple från översta våningen?

Hög status?

Skyskrapor är inte bara höga de ger även hög status. Är 1980 fanns det 24 byggnader i världen som var högre än 150 meter. Femton år senare, 1995, fanns det 820. Trenden verkar hålla i sig för i slutet av 2008 fanns det 2 922 dylika byggnader, enligt Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) i Chicago, som är den internationellt erkända instans som avgör vilka byggnader som är högst i världen. Vid nya mätningar har man kommit fram till att Burj Dubai är 828 meter hög vilket är 10 meter högre än vad man tidigare uppskattat. Den första ritningen angav 705 meter. Jag har varit i Sears Tower med en drink i handen tror inte det skulle hjälpa mig i detta fall.

Med naturen som inspirationskälla

Arkitekten Adrian Smith från Chicago har hämtat sin inspiration från islamisk arkitektur samt en blomma. Han säger att han med byggnaden har försökt att överbrygga skillnaderna mellan den islamiska traditionen och den ultramoderna västerländska arkitekturen.

Med naturen som inspirationskälla - förlagan en spindellilja

Byggnadens bas sägs vara en abstrakt version av en spindellilja (Hymenocallis sp.) och tornets ”vingar” kan liknas vid kronblad som sticker ut från byggnadens centrala delar. Spindelliljorna hör till familjen amaryllisväxter (Amaryllidaceae).

Vid byggnadens bas finns även ett parkområde med både vatten och grönska som skall erbjuda både skönhetsupplevelser och svalka.

Det hela invigdes tydligen med ett fyrverkeri i flera akter med vatten färger och raketer. Det verkar inte som om pengar är en trång sektor i området 

Ann

Annonser

2 svar

  1. Lärorikt som vanligt! 🙂

    Jag var upp i Montparnassetornet i Paris för några år sedan. ”Bara” 210 meter högt, men svindligt nog för mig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: