• Annonser

Äpplet faller inte långt från trädet

Isaac Newton oljemålning av Godfrey Kneller.

Varför faller äpplet alltid ner mot marken, varför rör det sig inte sidledes eller uppåt, utan alltid mot jordens centrum? Dessa och många andra frågor for som tur var genom Isaac Newton´s huvud.

Isaac Newton som var en stor engelsk matematiker och naturvetenskapsman, firades igår den 4 januari. Han föddes den 25 december år 1642 enligt den Julianska kalendern, på godset Woolsthorpe, ganska nära staden Grantham i England. Den Gregorianska kalendern infördes år 1753 i Sverige och 11 dagar togs därmed bort ur vår kalender. Så därför firas Newton numera den 4 januari.

 Svår start

Han fick en dålig start men artade sig trots allt väldigt väl och blev en av historiens mest inflytelserika vetenskapsmän. Isaac föddes för tidigt och ingen i familjen Newton trodde att han skulle överleva. Hans pappa dog ett par månader innan Isaac  föddes. När han var tre år gammal gifte mamman om sig med en rik präst och flyttade till en grannby. Den ynklige Isaac lämnades kvar på godset tillsammans med sina morföräldrar. Isaac längtade mycket efter sin mamma och funderade i sin ensamhet på olika uppfinningar och konstruerade olika saker. När Isaac var cirka 10 år blev hans mamma återigen änka och hon återvände då till Woolsthorpe, med tre nya barn.

Studier trots allt

Det sägs att hans studier inte började så bra, att lärarna i skolan kallade honom sinneslö och dum. När han dessutom fick stryk av av några elever, så bestämde han sig för att ge igen genom att få bättre betyg än dem. Det gav fantastiska resultat för snart blev han bäst i klassen.

Först gick han i byskolan och lärde han sig olika basfärdigheter som att läsa och skriva.  Sedan läste han vidare på kung Edward VI:s läroverk i Grantham som låg cirka 9 km hemifrån. Då fick han istället bo hos en apotekare, vilket gav honom goda möjligheter att göra experiment med olika kemikalier. När Isaac var 16 år flyttade han åter hem till sitt barndomshem. Det var meningen att han skulle ta över godset, men det visade sig att han inte var så bra som jordbrukare. Istället för att vakta fåren läste Isaac böcker och byggde vattenhjul. Så strax var han åter på läroverket i Grantham med förberedande studier för att kunna studera vidare vid Trinity College i Cambridge.

Pesten gav möjligheter till fria studier

Han kom in på universitetet i Cambridge och började sina studier, men när böldpestepidemin bröt ut i Cambridge och lärarna flydde staden, så reste Isaac tillbaka hem rill godset. Där fortsatte han att ägna sig åt olika experiment och beräkningar. Han slapp det stressade livet på universitetet och kunde i stället ägna tid åt sina egna vetenskapliga funderingar. Något som ledde fram till flera revolutionerande vetenskapliga framsteg. När epedemin var över återvände han dock till universitetet och tog sin examen.

Äpplet faller inte långt från trädet

Det sägs att han en dag hörde ett äpple dunsa i marken och att det ledde in hans tankar på frågor om jordens dragningskraft. Kunde det vara samma osynliga kraft som fick äpplet att falla mot marken och månen att snurra runt jorden? Isaac kallade kraften för gravitation och arbetade fram en matematisk formel för att beskriva hur den fungerade.

Många strängar på sin lyra

På Isaacs tid var det fortfarande möjligt för vetenskapsmän att hålla på med många olika delar av vetenskapen. Isaac var både fysiker, matematiker och astronom.

Sir Sir Isaac Newton blev 85 år

Han adlades han av drottning Anne 1705 och lämnade jordelivet den 20 mars 1727 (31 mars enl den nya kalendern).

Grattis i efterskott och tänk så bra att äpplena faller som de gör

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: