• Annonser

Leka med maten?

Hasselnöt en äkta nöt

Nötlekar

De stora förråden av nötter kring jul gav tidigare upphov till olika nötlekar, varav en del har överlevt ända till våra dagar. Förr var dessa olika nötlekar populära under julen och nu är det nog endast ”filipin” som finns kvar som nötlek.

 

Filipin samt udda eller jämnt

Om man hittar tvillingkärnor i samma skal så kan man utmana någon att spela filipin. Man äter då upp den ena kärnan själv och ger den andra till den som vill vara med och leka filipin. Man slår vad om något som att bjuda den andre på bio, eller göra en tjänst eller något annat som kan vara kul eller kanske till och med lite pinsamt. Sedan gäller det att säga filipin nästa gång ni träffas, eller vid den tidpunkt ni kommer överens om att detta skall ske. Den som kommer ihåg att säga ordet först har vunnit. Leken förekommer i flera europeiska länder och i vårt land har man lekt den ända sedan 1800-talet. En annan nötlek är ”Udda eller jämt”. Den frågande gömmer då ett udda antal nötter i den ena handen och ett jämt antal i den andra. Den som ska gissa slår på den ena handen och säger till exempel udda och är det rätt så får han eller hon den handens nötter. Är det däremot fel, så får man böta till den personen med lika många nötter som det är i den handen.

Är det någon som kan fler nötlekar?

När vi under julutställningen i Gamla orangeriet har talat med eleverna om nötleken filipin så är det trots allt väldigt få som känner till den. Kanske beror detta på att allt fler barn har allergier mot nötter?

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: