• Annonser

Dan före dopparedagen

Gott i baljan

Dopp i baljan

Det är väl dags för det stora juldoppet i dag? När jag läste geovetenskap för många år sedan fick vi lära oss att vattenförbrukningen hade en topp den 23 december, vet dock inte om detta fortfarande gäller. En del vinterbadare brukar annars ta sig ett hastigt juldopp ute i naturen.

Julbadet var för många i det gamla bondesamhället det enda ordentliga badet på hela året. Vare sig man behövde det eller inte som de sa, så skulle det ske.  Alla på gården skulle bada ung som gammal.  Man tog oftast in en stor balja i storstugan och först badade far i huset, sedan mor och sist barnen. Efter det fick även gårdens pigor och drängar hoppa i det väl använda vattnet. Alla använde samma vatten, eftersom det var svårt att få fram så mycket vatten och det även var svårt att värma upp den stora mängden. Efteråt tog man på rena helgkläder. Det måste ha varit en mycket speciell känsla, det där att vara så ren.

Dopp i grytan?

Det är väl inte så många som fortfarande äter dopp i grytan på julafton?  De flesta äter väl julbord av något slag. Själv ser jag fram emot vårt julbord med allt vi tycker är gott, kanske inte som andras men som vi vill ha det. Denna jul kanske det serveras fler kalkoner än julskinkor, med tanke på hur svinigt grisarna har haft det.

På tapeten?

Kaffe med dopp

Kanske vankas det Princesstårta till kaffet på slottet i dag? H.M. Drottningens födelsedag firas med allmän flaggdag samt salut från Skeppsholmen i dag kl. 12.00. Är du sugen på att sy korsstygn så finns nu detta mönster på Ditt mönster.

Ann

Annonser

2 svar

  1. Jag önskar dig och de dina en riktigt varm och vilsam jul!

    Och det är klart vi måste börja det nya året med ett drottningbroderi!

    • Tack och hoppas även du får en härlig och vilsam jul. Hoppas även lilla hunden gillar julen. Ja ett litet fritidsprojekt kan ju behövas mellan postningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: