• Annonser

Klappat och klart?

Julklappspapper från Nordiska museets utställning Foto: Peter Segemark

Julklapp på skoj

Ordet julklapp kommer från den gåva som man anonymt kastade in på golvet hos någon efter att ha klappat hårt på deras dörr. Det kunde vara ett vedträ med en skämtsam och kanske elak vers. Historiskt sett så har tjusiga paketinslagningar inga djupa rötter i vårt land. När gåvorna började slås in i papper var det först och främst för att skydda dem. Senare även för att dölja gåvan, så att det skulle bli en överraskning. Utvecklingen av vackra presentpaket hör ihop med industrialisering och borgarklassen vid slutet av 1800-talet. Det var även då som julen blev barnens högtid med julgåvor. Utvecklingen har därefter fortsatt i och med vårt alltmer kommersialiserade sätt att leva under 1900-talet.

Från ark till rulle

Det första särskilda julklappspappret kom från Norge och började säljas år 1922 av Beda Hallberg, majblommans grundare. Hon beställde 175 000 ark julklappspapper från Norge och sålde dem till förmån för Svenska nationalföreningen mot tuberkulos. Hon skötte försäljningen av dessa ark, för att samla in pengar till barn med tuberkulos. Insamlingen pågick ända fram till 1934. Från 1924 såldes istället julklappspapper som tillverkats i Sverige. Julklappspapper började även säljas kommersiellt och varuhus och butikskedjor började formge egna julklappspapper med sitt företagsnamn.

Tomtar, grankvistar, stjärnor och hjärtan

Redan i slutet av 1800-talet började man att tillverka mönstrat papper i ark, så kallat fantasipapper. Det användes till bokomslag, insidan av bokpärmar, kartonger, askar, omslagspapper och mycket mer. Samma firma började tillverka speciellt julklappspapper i tre färger som också såldes i ark men efterfrågan var så stor att man 1924 började tillverka fem-meters pappersrullar med julmotiv De första rullarna ritades av konstnärer och ofta återanvändes motiven flera år. Vid nytryck av klassiska motiv används idag olika vykortsmotiv ritade av kända konstnärer. Numera formges nya pappersmotiv ofta av textildesigners och motiven följer samma trender som tapeter, tyger och kläder. Tomtar, grankvistar, stjärnor och hjärtan är de fyra vanligaste julmotiven genom tiderna.

Julklappspapper på museum

Nordiska museet hyllar julklappspapperet och visar en liten del av sin samling i en miniutställning till och med den 17/1 nästa år. Där kan man få en glimt av julklappspapperets historia och se några olika motiv och mönster från perioden 1930 till 1990.

Fint vikta kanter, dubbelhäftande tejp och lagom mycket papper

Vackra paket är halva gåvan och många lägger mycket tid och omsorg på paketens utformning. Det kan vara med doftande lack, krusade snören och djärva vikningar. Att välja rätt gåva är inte nog, helst ska även paketet vara fint utformat. Den vackert inslagna presenten har djupa rötter i t.ex. japansk tradition. Där är hastigt inslagna gåvor en styggelse. Paketets utformning är minst lika viktigt som innehållet.

Passar kanske till ett paket?

Tänk på miljön både före och efter jul

Använd gärna gamla tidningar i färg eller svartvitt när du packar in dina paket. Det är snyggt med notpapper att packa in CD-skivan i och kanske tidningspapper (gärna utländsk dagspress) eller wellpapp till boken. Använd fantasin när du skall packa in dina paket. Fixa till ett tråkigt papper med potatistryck eller slå en smal remsa av ett finare papper om paketet. Om det använda julklappspappret sedan lämnas i returkärlet så kan det återuppstå som brun well, som sedan i sin tur kan bli till nya kartonger som åter kan användas till nya paket.

På kurs eller klok med bok?

Det finns numera även kurser där man kan lära sig att slå in vackra paket och många butiker arbetar fram egna stilar med eget papper och tankar om hur paketen ska slås in. Vill du slå in själv kan du även lära från en bok som t.ex. Kort & Paket av Ulrika Jidström Claesson.

Spikmatta att packa in?

Varje år sedan 1988 utses Årets julklapp av Handelns utredningsinstitut och den tillkännages vanligen i mitten av november. Genom åren har det varit mycket varierande vad som valts ut med både billiga som dyra gåvor. Produkten skall vara ny eller ha fått ett nyväckt intresse under året, säljas i stor omfattning och representera den tid vi lever i.

2009 Spikmatta

2008 En upplevelse

2007 GPS-mottagare

2006 Ljudbok

Klappat och klart med rim?

Rim på julklappspaketen har förekommit ända sedan verserna på de mera skämtsamma klapparnas tid. Många skriver än i dag rim på alla sina paket, vilket kan vara skoj både för givare och mottagare. Det är kul att försöka gissa vad som döljer sig i paketet. ”Denna gåvas syftning är en högre lyftning” ett äldre rim för ett paket med hängslen. Nedan följer några moderna rim till årets julklapp som jag tagit från nätet. Det finns som tur är flera sidor där man kan få hjälp när man kört fast.

En utmaning på matta

där taggar tätt är satta.

Här ligger du galant

för du är väl ingen mjäkig tant?

 

En matta av annorlunda sort

de gamla nu kan kastas bort

En konst av högsta klass

ta det varligt jag kan vara vass

 

Fordom detta var för blott fakirer.

Nu så ser vi både slödder och bankirer,

som insett att ju större självvald plåga,

desto bättre lyser hälsans låga!

 God Jul och lycka till med klapparna

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: