• Annonser

Mot ljusare tider!

 

Bild: Wikipedia

Årets kortaste dag och längsta natt

Idag den 21 dec är det den dag då solen står som lägst över horisonten vid middagstid. Längst upp i norr (norr om norra polcirkeln) kommer solen inte ens upp över horisonten. Vintersolståndet kallas den tidpunkt då vi på norra halvklotet befinner oss som längst bort från solen. I år inträffar det den 21 december kl 18.47 (astronomisk midvinter). Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet därmed får sin kortaste dag och längsta natt. Skönt för då vet man att det äntligen börjar ljusna igen.

 

Det ljusa mot det mörka

Många av oss har nu tänt ljus i fönster och ute i buskar och träd för att hålla mörkret borta. En del reser även bort till ljusare breddgrader under jul- och nyårshelgerna. En billigare variant kan vara att besöka Edvard Andersons växthus i Frescati med en riktig dos av ljus och härlig grönska med dofter som väcker livsandarna. På Skansen firades vintersolståndet med eld och is under helgen.

Julfrid

Förr var även Tomasdagen den dag då julefriden var inne och julstänger sattes upp för att visa att man var klar med allt arbete och redo för vila. Julstängerna bestod av kvistade träd med en ruska i toppen och de skulle resas denna dag på båda sidor om förstukvisten. Oftast sattes även en julstång i gödselstacken för att skydda mot onda makter. Tomasdagen var i vårt land helgdag fram till 1772 och kallades ofta för Tomasmäss. Genom kalenderreformen 1753 flyttades vintersolståndet till Tomasdagen. Dessutom skulle julbrännvinet smakas av denna dag, nya arrendekontrakt tecknas och råttorna sägas upp för avflyttning. Det var far i huset som hade det uppdraget och han kunde säga – Ut ur detta hus, råtta och mus, loppa och lus. Numera sätter vi upp en dörrkrans men oftast långt innan vi är klara med alla förberedelser och en okvistad gran har fått flytta in i huset.

Skulle dock vara kul att sätta upp julstänger men det är inte riktigt dags för julfriden

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: