Vitmossa eller renlav?

Renlav till vänster och vitmossa till höger

Vilken av dessa brukar du ha i adventsljusstaken?

Om man går till en butik och handlar så står det vitmossa på förpackningen som istället innehåller fönsterlav. Det är konstigt att det är tillåtet, för det är faktiskt falsk varubeteckning. Man köper en sak men får en helt annan och som jag förstår är väl inte det tillåtet. Denna desorientering kan tyvärr få oanade konsekvenser. Om man läser boken Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren, så kan man läsa att hästen har skadat sig och såret behöver läggas om med vitmossa, som de då hämtar och lägger på såret. Ser man istället på filmen så hämtar de renlav! Astrid visste vad hon skrev om, men de som vuxit upp tillsammans med de falska adventspåsarna, deras okunskap orsakade att det blev helt fel i filmen. Det ena är en mossa och det andra en lav.

Alg + svamp = lav

En lav är en dubbelorganism som är uppbyggd av både en alg och en svamp. Dessa båda lever i symbios, vilket betyder att båda har nytta av sitt samboförhållande. Algen som kan fotosyntetisera ordnar med näring till dem båda och svampen omsluter och skyddar dem mot uttorkning och för stark solinstrålning. Dessutom fäster svampen dem vid underlaget och tar upp mineralämnen från omgivningen. Det finns drygt 2 000 olika lavarter i vårt land. Lavarna har stor ekonomisk betydelse för samerna och rennäringen i Norden. På vintern består renarnas diet till stor del av lavar. Renen är så väl anpassad till denna diet, att den behöver kosttillskott i form av lavar när de hålls i fångenskap. Viktigt för tomtens renar att mumsa i sig ordentligt med lavar nu innan de skall ut på sina viktiga uppdrag.

Vitmossa på riktigt!

Vitmossa (tidigare kallad torvmossa)

Sphagnum (familjen vitmossväxter)

Sphagnum är ett stort släkte med ett 40 tal olika arter i Sverige.

Vitmossa som växer rikligt på mossar och i kärr, är viktig som bildare av torv, som kan användas som bränsle eller jordförbättringsmedel.

Vitmossan har stora celler, som hålls utspända även vid torka. Med dessa stora celler kan vitmossan suga upp stora mängder vatten, ända upp till 20 gånger sin egen vikt. De vitnar när de torkar men kan ha många olika färger när de växer och frodas. Vitmossa har även antiseptiska egenskaper och användes därför förr som kompresser. I Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter används vitmossa för att lägga på hästarnas sår. I filmversionen används istället verkningslös hård och krispig renlav!

Fönsterlav

Fönsterlav

Cladonia stellaris (Bägarlavsfamiljen)

Fönsterlaven är en slags renlav som bildar mattor på hällar och sandig skogsmark. Den är vanlig över hela landet. Laven har fått sitt namn för att den vintertid förr lades mellan ytter- och innerfönster för att suga upp kondens. Den användes även tidigare till kransar. Numera är den vanlig som dekoration i adventsstakar och gravkransar. Fönsterlaven brukar felaktigt säljas under namnet vitmossa. Eftersom lavar växer mycket långsamt ska man alltid vara försiktig och inte plocka dem i onödan. Det ingår inte heller i allemansrätten att samla in stora mängder av lavar.

Man kan faktiskt spara sina lavar och mossor och duscha dem med vatten så blir de som nya. Trevlig sista advent

Ann

9 svar

 1. svampen sa till algen i lave jo! och så blev det lav av det hela!

 2. Alltså, något råd vart jag kan få lite fakta om renlavens utseende?

 3. […] Lav till vänster och mossa till höger. Bild: Naturens hus. […]

  • Ja vi får ge oss på dem!
   Jag tjatar om detta varje gång jag är i en butik. De blir inte glada, men håller med inte kan de sälja något helt annat än vad de anger på förpackningen. Kan inte vara lagligt.

 4. […] är förstås en lav – som är lika mycket en vitmossa som en mygga är en kamel. Naturens Hus-bloggen har skrivit mer fullständigt om detta missförstånd. Fönsterlav till vänster och vitmossa till […]

  • Även jag har tydliga problem med att det säljs produkter i butikerna under falsk varubeteckning. Står det vitmossa på påsen så förväntar man sig att det även är det och inget annat i förpackningen. Skulle se ut om man köpte ett paket kaffe men fann att det var te istället.
   Ann

 5. […] i butikerna så här års och som egentligen är en renlav (läs mer om detta missförstånd på Naturens husbloggen). Och visst hittade vi många fina mossor. Men som sagt dessutom kommer vi att kunna bjuda på en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: