• Annonser

Senap som medicin eller krydda?

Några produkter som Apoteket fortfarande har i sitt sortiment

Senap på var mans bord

Julens kryddor är inte bara upplevelsen av smaker och dofter. De flesta kryddor har också egenskaper som gör maten mer hållbar och som underlättar matsmältningen. Många av julens kryddor med exotiska smaker och dofter, kommer från fjärran länder och är fortfarande ett måste i vårt julfirande! På ett traditionellt julbord är ju senapen en av dessa måsten både till julskinkan och i senapssillen.

Från medicin till ett måste på julbordet

Senap var tidigare en medicinalväxt och fortfarande säljs senap på våra svenska apotek, men nu mera som ett gott tillbehör till maten. Det var dock först på 1920-talet som senap började användas i matlagningssammanhang i Sverige. Senapsfröna till Apotekets julsenap är odlade i Sverige och senapen färsktillverkas utan konserveringsmedel. Denna senap har en stark och söt smak som passar till både julskinkan och julkorven. I år är det 30 år sedan Höganäs Keramik började leverera keramikburkar till Apotekets senap. Nu till detta jubileum 2009, finns en julröd burk. Keramikburken och dess trälock gör att senapen inte utsätts för ljus utan behåller sina egenskaper som den har när den tillverkas. Burken kan senare användas till annat eftersom etiketten är möjlig att ta bort.

Starka små frön med många möjligheter både då och nu

Senap har odlats som medicinalväxt sedan antikens dagar och redan under medeltiden var senapsodlingen kring Dijon i Frankrike väl utvecklad. I Norden är senapen känd sedan senmedltiden. På 1700-talet rekommenderade olika medicinska skolor antingen svartsenap eller vitsenap, men till slut framhöll en engelsk läkare att den medicinska skillnaden mellan de båda var marginell. Senap framhölls allmänt som ett aptitstimulerande, matsmältningsbefrämjande, magsaftsstimulerande och laxerande medel, men även som verksam mot skörbjugg, förlamning och reumatism. Det har också funnits plåster med senap som har använts mot reumatiska besvär och ledinflammation. Fröna innehåller en olja med olika svavelhaltiga substanser. Det är dessa skarpt smakande så kallade isotiocyanater som ger senapen dess speciella karaktär. Samma typ av svavelhaltiga substanser svarar också för den litet skarpa smaken hos olika kål- och lökväxter. Senap har också använts folkmedicinskt, och exempelvis rekommenderades brännvin med senap mot malaria. Nu är det nog inte många som skulle komma på tanken att använda senap på det sättet?

Kanske åter en medicinalväxt

Inom modern forskning har man undersökt isotiocyanaternas roll när det gäller att förebygga cancer. Man har fått fram intressanta resultat, men det krävs ytterligare undersökningar innan man entydigt kan säga att senapsväxter motverkar cancer. Hursomhelst så har senapen trots allt en plats på julskinkan utifrån kulinariska och inte medicinska meriter. Men vi får väl se vad som händer i framtiden med senapen. Vid Lunds universitet har forskare kartlagt hur vitlök, senap och chilipeppar påverkar nerver i kroppens smärtsystem. Den kunskapen hoppas de ska leda till nya smärtstillande läkemedel. Det är bevisat att senap ger en ökad effekt på blodflödet. Inom folkmedicinen gjorde man tidigare omslag med krossade senapsfrön som gav en värmande känsla i huden samt för att bota värk. Detta skulle kunna förklaras av att senap har effekt på känselnerver som bl.a. förmedlar smärta och som finns runt blodkärlen i huden.

Fler användningsområden

Enligt Linné är senap ett potent afrodisiakum. Senapsfrön runt huset höll även de onda makterna borta. Med senapens hjälp sägs även att man kunde förvandla en lat hustru till en flink hushållsmaskin. Vet dock inte hur det gick till, men så här inför jul så skulle det sitta fint med lite turboeffekt.

Kanske man skall ta en skinkmacka med senap?

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: