• Annonser

Gyllene bullar värda sin vikt i guld

Utan saffran

Lussebullar med gyllene färg från den dyra saffrankrokusen

Saffran är världens dyraste krydda och i år är det extra dyrt med saffran eftersom det under flera år har blivit problem med saffransodlingarna i Iran, som numera är den största producenten av saffran. Under 2009 verkar det som tur är ha gått bra med skörden, så kanske priset sjunker till nästa år, eller så glömmer de den detaljen med att sänka priset? Redan 1393 var ett halvt kg saffran värt lika mycket som en häst. Nu för tiden är förstås inte byteshandel lika aktuellt utan de förväntar sig i min mataffär att jag betalar med pengar och inte hästar eller guld.

Är det möjligt att odla saffran i Sverige?

Linné tänkte att man skulle kunna odla den dyrbara saffranskrokusen i svenska fjällen. Han hade sett att många fjällväxter var gemensamma för olika fjällområden. Så förmodligen skulle saffranskrokusen trivas även här i vårt land, och eftersom den växer i bergsområden gällde det bara att plantera den på lämplig plats. Han var dock inte helt säker på att det skulle gå  i fjällen och hade därför Ölands alvar som ett alternativ.

Nu har man dock lyckas skördat saffran på Gotland, så Linnés tanke var inte helt tokig ändå. De 20 000 lökarna som nu har blommat och skördats har gett 200 gram av högsta klass säger de på Stava gård utanför Visby som nu är först med att odla saffran i norra Europa. Kanske man skall köpa några lökar och byta karriär?

Saffranskrokus

Crocus sativus

Krokusen som blommar på hösten odlas främst i Iran. Det man vill åt är den honliga pistillens tre märkesflikar och det gäller att skörda dem vid rätt tillfälle och se till att ha många flinka fingrar för att plocka ut de små flikarna. De torkas sedan hastigt över en kolbädd på ett fint tyg och ser ut som små röda trådbitar. För att få ihop ett kilo så behöver man skörda 100 000 – 200 000 blommor.

Saffran blev populärt i Europa under medeltiden och användes främst som färgämne och krydda. Under senare tid har tester visat att saffran har potential att förebygga cancer. Nu försöker man få bönder i Afghanistan att odla saffran istället för opiumvallmo och de som kommit igång säger att nu tjänar de mer och känner sig stolta. Pengarna jag tidigare tjänade gav mig ingen lycka säger en av odlarna som nu gått över till att odla saffran.

Saffran skall förvaras oåtkomligt för barn, eftersom det är giftig och dödlig dos för en vuxen är 20 gram (varje påse innehåller 0.5 – 1 g). Vid tillagning finns det dock inte någon förgiftningsrisk. Saffran har även använts för att framkalla aborter, men det var naturligtvis riskfyllt pga dess giftighet. Så det är kanske säkrast att hoppa över stark saffransaioli under graviditeten.

Naturligtvis förekommer olika förfalskningar som av växten safflor Carthamus tinctorius, eller med ringblommor Calendula officinalis samt med gurkmeja Curcuma longa ( den pulvriserade gula jordstammen). Det gäller att använda sitt luktsinne när man handlar för att vara på den säkra sidan.

Tidigare användes saffran även mot depressioner så det är kanske extra bra att förgylla tillvaron med att äta lite lussebullar så här i det kompakta mörkret som nu omsluter oss stor del av dygnet.

Ann

Annonser

3 svar

  1. […] saffran vilket fortfarande sätter sina spår i den gotländska mattraditionen. Läs mer om saffran här från förra årets […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: