• Annonser

Under misteln?

Kanske är det nu dags att hänga upp en mistelkvist?

Enligt traditionen är det tillåtet att kyssa den person som råkar befinna sig under den upphängda misteln. Seden är känd i Storbritannien sedan 1700-talet, varifrån den troligtvis senare importerats hit till vårt land.

Misteln ansågs förr ha magiska egenskaper och skyddade dessutom mot de övernaturliga makter som var extra aktiva vid jultiden. Så för säkerhets skull kanske man skall hänga upp en kvist.

Mistel

Viscum album L.

Familjen sandelträdsväxter Santalaceae

Mistel är en trädlevande halvparasit som mest växer på lind, lönn och apel i Sverige. Plantorna tar upp vatten och näring med hjälp av sina sugrötter som växer in mellan bark och ved på värdträdets grenar Plantorna som blir klotformiga kan bli nästan en meter i diameter och de är antingen hon- eller hanexemplar. Misteln blommar med insektspollinerade oansenliga gula blommor i april- maj och får vita bär på hösten, som sprids med hjälp av fåglar. Misteln kan vara svår att upptäcka högt uppe i trädkronorna, men eftersom de är vintergröna är det enklare att se dem vintertid då träden är avlövade. Misteln har även egen fotosyntes.

Seden att använda mistel som juldekoration kommer från Storbritannien. Enligt druiderna (kelternas vise män) så botar misteln alla sjukdomar. Sjätte dagen efter nymåne skördade druiderna misteln med en guldskära. Om man har läst Asterix så är det Miraculix som ansvarar för själva beredningen. Misteln var även viktig i antik medicin och ansågs hjälpa mot bland annat ofruktsamhet. Enligt den nordiska mytologin dödades Balder av en pil som sades vara gjord av en mistelkvist, men det kanske istället var en rönnkvist för förr kallades nämligen rönn och de andra träd som kunde växa i grenklykor för mistlar.

Misteln är fridlyst i hela landet, utom för markägaren, som får skörda den om det sker för att vårda värdträdet och om beståndets fortlevnad inte påverkas negativt. I Södermanlands län är dock misteln fridlyst även för markägaren. Misteln Innehåller alkaloider som ger magbesvär, så om fler än 5 bär eller andra växtdelar har förtärts kontakta Giftinformationscentralen. Inom folkmedicinen användes misteln förr bland annat för att bota epilepsi. Dessutom gjordes ett lim av de mycket klibbiga bären och med det fångade man fåglar. Misteln användes även till slagruta, för att upptäcka skatter. Misteln är Västmanlands landskapsblomma.

Man kan även åka ut till Bergianska trädgården och vänta under sockerlönnen eller den stora poppeln, där det finns rikligt med mistlar så slipper man köpa en egen. Vid sockerlönnen står det SE UPP på en skylt men det är ingen varning utan bara en uppmaning att titta upp i trädet så man ser mistlarna.

Ann

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: