• Annonser

I nobelt sällskap

Litteraturpriset var lika naturligt för Alfred Nobel, som de övriga prisen. Han var nämligen intresserad av filosofi och litteratur och hade ett stort bibliotek med skönlitterära verk. Han träffade även författare och deltog i litterära salonger.

Litteraturpriset går åter efter 100 år till en kvinna 

Foto: Bettina Flitner

Litteraturpriset i år går till tyskan Herta Müller, som är den fjärde kvinnliga litteraturpristagarinnan hittills. Motiveringen löd: ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap” 

Kärlekens försvarare den första kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur

Den första kvinnliga litteraturpristagaren var vår egen Selma Lagerlöf, som mottog sitt Nobelpris för exakt 100 år sedan. Dessutom var hon den första kvinnan som valdes in i Svenska Akademien. Lyssna här på hennes tal vid mottagandet av Nobelpriset. Allt detta inträffade innan vi i Sverige ens hade infört den kvinnliga rösträtten. Hon läste sin första roman vid sju års ålder, en indianbok av Mayne Reid, och redan då bestämde hon sig för att bli författare.

Selma var kanske inte som alla andra, hon körde hästspann långt upp i 70-årsåldern, men skaffade även traktens första bil och bensinstation, dessutom utmanade hon dåtidens konventioner med sin gåtfulla sexualitet. Hon var kärlekens försvarare och under hela sitt liv försvarade hon idén att den som är arg, farlig, bitter och vansinnig, helt enkelt har lidit brist på kärlek. 

På värdepapper

Selma Lagerlöf är den första kvinnan att avbildas på en svensk sedel 1992. Förutom Selmas porträtt finns det också en text ur Gösta Berlings saga samt en bild på Nils Holgersson, som flyger på gåsen Akka.

Familjen tvingades sälja gården Mårbacka där Selma föddes och växte upp. Hon kunde hon dock köpa tillbaka sitt älskade föräldrahem och med hjälp av prispengarna kunde hon bygga om det blygsamma huset  till den pampiga byggnad den nu är.

Ann

Annonser

4 svar

  1. Så sant! Herta Müller må ha vært en sterk person – bare det å snakke tysk i hennes minoritet i Romania var en politisk ytring,

  2. Hehe, det slo meg at hun hadde tatt svart kjole i en slags protest. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: