• Annonser

Paketkalender eller papperskalender?

Köpa eller göra egen?

Den första adventskalendern var en paketkalender med kakor

Den första adventskalendern var troligen den som en tysk mamma gjorde i mitten av 1880-talet, av en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor inpackade i numrerade paket. Hon ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son. Han fick öppna ett paket och äta en kaka om dagen fram till jul.

Den första tryckta adventskalendern

När sonen senare blev delägare i ett tryckeri mindes han sin barndoms kak-kalender och omkring 1920 lät han trycka den första kommersiella adventskalendern i Tyskland. Den gjorde en oerhörd succé. Flera tryckerier följde efter och detta pågick ända fram till andra världskriget då produktionen tvingades upphöra på grund av materialbrist och andra restriktioner. Numera finns det även adventskalendrar med choklad i varje lucka.

Återigen paket istället för luckor.

Nu är det åter många föräldrar som ordnar paketkalendrar till sina barn men just kakor tror jag inte det brukar vara. En del varianter som är mer fantasifulla än andra med små egenhändigt sydda påsar eller julstrumpor.

När jag var barn var det inte så spännande med lucka 24, för där var Jesusbarnet och inget annat, men antar att det har ändrat sig.

Ann

Annonser

2 svar

  1. Paketkalender är klart bäst! I like!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: