• Annonser

Adventskalendern

 

Sveriges första adventskalender utgiven 1934 - 1964

I de flesta hem har man säkert tagit fram sina adventskalendrar och med dem börjar nu  nedräkningen och förväntningarna inför julen stiger. De flesta barn idag har nog Julkalendern från tv men kanske är det några som fortfarande har Scouternas kalender.

 

Sveriges första adventskalender – Barnens adventskalender

Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Deras ledare hade fått en adventskalender till sina barn från tyska släktingar och hon fick då idén att göra en svensk version som skulle kunna säljas och inbringa pengar till det svenska flickscoutförbundet. Elsa Beskow tillfrågades om hon ville illustrera den första kalendern, men eftersom hon inte hade tid föreslog hon istället Aina Stenberg MasOlle, som var en känd sagoboksillustratör och vykortsmålare. Adventskalendrarna blev populära och varje år, ända fram till 1964, illustrerade Aina Stenberg MasOlle dem. Ingen annan illustratör lyckades dock matcha henne därefter. Traditionen återupptogs 1973 då de gamla kalendrarna åter började ges ut i nytryck. Senare fick Sveriges Flickors Scoutförbund konkurrens på marknaden av utländska kalendrar med mycket glitter. I slutet av 1950-talet började dessutom gratiskalendrar att delas ut i reklamsyfte.

 

Julkalendern i radio och senare även i tv

Sveriges Radio sände 1957 Barnens adventskalender ett fem minuters program  med ett nytt avsnitt varje dag och med barn som sjöng julvisor, pratade om julförberedelser och öppnade en lucka i en adventskalender.  Barnradions Adventskalender gavs ut 1958 som den första tryckta adventskalendern i anslutning till radioprogrammet. 1960 följde tv efter och året därpå, 1961, kom även den första adventskalendern i tv med dagliga sändningar och lucköppningar. Från 1971 ändrades namnet till julkalender. Den mest  populära kalendern i tv genom tiderna är Teskedsgumman från 1967.

Årets julkalender i tv heter ”superhjältejul” där superhjältarnas resmål är julstjärnan och där finns också en skurk som ska ta skrattet av barnen. Radiokalendern heter ”Nelly Rapp, en gastkramande jul” där huvudpersonen är en lagom modig tjej med en ovanlig utbildning på monsterakademin. Se alla julkalendrar genom tiderna.

Detta år har vi bara en sådan där gratiskalender

Ann

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: