• Annonser

Advent

 

SMD Design

Första advent

Nu tänds många ljusstakar och stjärnor i våra hus och ute smyckas trädgård och balkong med ljuskedjor och andra lysande föremål. Advent symboliserar nedräkningen inför julens ankomst. De flesta av våra populära adventstraditioner är relativt nya. Seden att tända ett ljus till första advent och så vidare kan i vårt land spåras tillbaka till slutet av 1800-talet. Det var dock först mellan 1920 och 1930 som det blev vanligt att folk i allmänhet tände sina fyra ljus i adventsljusstaken.

Fasteperiod

Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan.
 Den som skall komma är Jesus, vars födelsedag vi firar den 25 december. Första söndagen i advent inleds kyrkans år och det är även kyrkoårets största dag vad det gäller antal besökare. Perioden omfattar tiden från fjärde söndagen före jul till och med julafton. Tidigare var adventstiden en sträng och allvarlig period, som också kallades för julfastan. Under perioden skulle man vara återhållsam med mat, dryck och festligheter. Man skulle till exempel avstå från köttmat och bröllop. 
I det gamla bondesamhället var advent framför allt en tid av lugn inför den kommande julhelgen. Stökigt och bullrigt utomhusarbete var förbjudet så stället kunnde man ta sig an de lugnare sysslorna på gården.


Skyltsöndag

Förr ägde skyltsöndagen rum den första advent och det var den dag då affärernas skyltfönster var pyntade och de flest gav sig ut för att titta på julskyltningen hos de då stängda butikerna. Numera har julskyltar man långt tidigare än till den tidigare skyltsöndagen och alltfler håller öppet även på söndag.

 Trevlig advent

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: