• Annonser

Nytt liv till 101 åringen Ingrid Marie

722px-Malus-Ingrid-Marie

Ingid Marie en gammal goding och ett vanligt juläpple

Ingrid Maries gamla moderträd har räddats och fått en andra chans

I samband med att trädets 100-årsjubiléum uppdagades dess mycket dåliga skick. För att ge trädet en ny chans röjdes de skuggande träden bort och moderträdet beskars och stöttades upp. Glädjande nog verkar insatserna ha gett resultat för nu finns nya friska skott som ger hopp om ett fortsatt liv. Det gamla moderträdet finns i Høed på Fyn i Danmark, i den trädgård som tidigare tillhörde byskolan.


I slutet av 1950-talet beslutades att trädet skulle skyddas men på senare tid har det trots detta lämnats åt sitt öde. Moderträdet drabbades även hårt av en orkan som 1999 drog fram och skadade det så att två av dess fyra huvudgrenar brast och kort därefter föll även den tredje grenen.

Trädet som tros vara en frösådd från ett Cox Orangeäpple, växte upp i skolträdgården och gav några år senare frukt. Det var en vackert röd frukt som fick namnet Ingrid Marie efter Madsens dotter, som några år tidigare dött endast sex år gammal. Det vackra äpplet tilldrog sig tidigt uppmärksamhet och danska plantskolor kunde snart erbjuda träd till försäljning.

Ingrid Marie är känt för sin jämna och rika bördighet. Trädet ger ett saftigt och fast vinteräpple som är mycket användbart. Det plockas i mitten av oktober och kan bevaras ända fram till februari. Äpplet Ingrid Marie ingår även i äppelsorten Aroma som är en korsning mellan sorterna Ingrid Marie och Filippa, samt äppelsorten Kim som är en korsning mellan sorterna Cortland och Ingrid Marie.

Så länge det finns liv finns det hopp

Ann

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: