• Annonser

Världens bästa pappa?

sjohast

En fin far Bild från Aquaria vattenmuseum

Pappor som ruvar, bygger, vaktar och skyddar sina barn

Hos däggdjur är det nästan undantagslöst honan som investerar mest i avkomman, men hos många fiskar, amfibier och fåglar är det hanarna som tar hand om äggen och ungarna och därmed investerar mest i avkomman. Hos arter där både hona och hane tar lika stort eller litet ansvar för ungarna är det trots allt honan som gör den största investeringen, eftersom det är mer krävande att producera ägg än spermier.

Här är några förebilder i djurens värld

Sjöhästar tillhör familjen kantnålsfiskar som har fem olika arter på svenska västkusten, men tyvärr har vi inga sjöhästar. Hos sjöhästarna är det hanen som helt bär ansvaret för ynglen. Han har en ficka på magen där honan lägger sina ägg och som hanen sedan befruktar. När äggen kläckts kommer ungarna ut ur pappas ficka som pyttesmå sjöhästar.

Spigghanen uppvisar stor omsorg om sin avkomma och bygger under lekperioden ett litet bo av växtdelar på bottnen eller bland växtligheten och lockar dit honan. När hon har lagt äggen i boet så befruktar han dem. Därefter vaktar och sköter han äggen tills de kläcks och passar oftast ynglen även en tid efter kläckningen.

Munruvare kallas de fiskar som under de första dygnen efter leken bär de befruktade äggen i munnen, och i många fall även de nykläckta ynglen. Oftast är det honan som är munruvare, och under den perioden med ägg eller ungar i munnen så äter hon knappt. Hos cikliderna (Tilapia) och vissa kampfiskar (Betta) är det istället hanen som tar hand om munruvningen. Hos en del munruvande arter delar föräldrarna på arbetet, som hos den munruvande palettcikliden (Chromidotilapia guentheri). Några munruvande arter har även en förlängd yngelvård, då de under flera veckor låter ungarna få simma in i honans mun om hot närmar sig.

Ja visst finns det fina förebilder även i naturen

Ann

5 svar

  1. Naturens husbloggen har slutat uppdatera i min blogglista! Jag förstår inte varför. Det har hänt flera av bloggarna den sista tiden. Och så rätt vad det är så kuggar de i och börjar uppdatera igen. Skumt…

  2. Det måste jag kolla

  3. […] nästan ut som små kopior av sina föräldrar och lever som dessa omedelbart efter kläckningen. Här finns mer att läsa om fars dag från förra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: