• Annonser

Fira far

slips_eng8 november 2009

Fars dag firas numera andra söndagen i november, men när seden kom till Sverige 1931 så firades dagen den tredje söndagen i juni. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet flyttades dagen istället till november för att ligga bättre i förhållande till mors dag som man sade. Även Finland, Norge och Estland firas far den andra söndagen i november.

En amerikansk far som god förebild

Många pappor uppvaktas med kaffe, tårta, blommor, och en present eller kanske en sång. Varannan får en slips och kanske blir det ett besök på restaurang. Fars dag firandet kommer ursprungligen från USA. Initiativtagaren var Mrs John Bruce Dodd, som 1910 ville hedra sin far som ensam tagit hand om sina sex barn sedan hans hustru dött i barnsäng. Den första dagen firades den 19 juni 1910, på fadern Johns födelsedag.

 

xxbarnledig

Symbolen för en far Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren

En sinnebild av en svensk far

Tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, deltog 1978 i Försäkringskassans reklamkampanj för den nyinförda pappaledigheten. På en affisch håller den muskulöse ”Hoa-Hoa”  ett spädbarn i famnen (Peter Svenonius som nu själv varit pappaledig). Affischen fick dock blygsam effekt då få pappor valde att vara föräldralediga. Inte ens Hoa-Hoa var pappaledig. Affischen fungerar dock fortfarande som sinnebild när det gäller pappaledighet och den används än  idag av media för att illustrera ämnet.

Pappaledigheten infördes1974 och vad har hänt med papparollen sedan dess?

Nu finns jämställdhetsbonus som skall se till att föräldrarna fördelar föräldraledigheten på ett jämnare sätt. Numera skall det löna sig att dela lika på föräldraledigheten. Jämställdhetsbonusen är en summa pengar i form av ett skatteavdrag som man kan få året efter ledigheten. Ju jämnare man delar på dagarna, desto större blir bonusen. Bonusen delas ut till den av föräldrarna som har tagit ut flest dagar med föräldrapenning.

Kanske en slips eller?

Ann

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: