• Annonser

Förförande blomsterprakt i höstmörkret

Nu finns det möjlighet att njuta av vackra och sensuella orkidéer i Fjärilshuset i Hagaparken, som kontrast till den gråaktiga naturen som omsluter oss. Utställningen ”Orkidéer syns på Haga” som arrangeras av Orchidéhuset, pågår till och med den 15 november och är öppen alla dagar kl.10 -16 och kostar 60 kronor. Kanske ett besök i orkidébutiken i utställningen även kan lösa julklappsfrågan för där finns böcker till den odlings- och orkidéintresserade. ”Sensuella orkidéer” en liten uppslagsbok, för den som vill utöka eller påbörja sin orkidésamling. Boken har många vackra bilder och tar endast upp rena arter. Något att bläddra i under höstens mörka kvällar. Just nu endast 140 kronor. 

 

VANILLE

Vaniljorkidén med ganska oansenlig blomma men mycket intressant frukt (den avlånga med svart brun spets).

Förförande på många sätt

Orkidéerna är fascinerande genom sin skönhet men även genom sin variation och mångfald. Det är en av världens största och artrikaste växtfamiljer med cirka 22.500 arter som är spridda över hela världen. En av dessa är vaniljorkidén, från vilken man utvinner det förföriska smakämnet vanilj. Man använder de saftiga vaniljfrukterna och de små svarta prickarna som man kan se i äkta vanilj är fröna från frukterna. Förmodligen så sprids vaniljorkidéns frön naturligt med djur som äter av frukterna.

Charles Darwin intresserade sig bland annat för orkidéernas komplicerade sexualliv och gav ut en tjock bok om ”Orkidéers olika knep för att bli pollinerade av insekter”. Namnet orkidé kommer från grekiskans ”orchis” vilket betyder ”testiklar” och går tillbaka till den antika läkekonsten. Enligt den gav växtens utseende ledtrådar om hur den skulle användas. Rotknölarna hos alla orkidéer liknar testiklar och användes därför som afrodisiakum till både människor och djur världen över. Många har blivit förförda av orkidéernas skönhet och slutat som stora växtsamlare. Läs böckerna ”Orkidétjuven” av Susan Orlean och ”Orkidéfeber” av Eric Hansen som handlar om detta.

Orkidéerna är numera vanliga som krukväxter i våra hem och den vanligaste är den så kallade brudorkidén (Phalaenopsis). I Sverige växer drygt 40 olika vilda arter som alla är skyddade genom fridlysning, men några är akut hotade framför allt på grund av att deras livsmiljö, det gamla jordbrukslandskapet med betade slåtterängar, blivit allt ovanligare.

Det dröjer förstås ett tag till vi åter kan njuta av dessa skönheter ute i naturen, så man kanske skall önska sig boken.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: