• Annonser

Halloween

pumpkin-haunted-house

En pumpalykta

Ett firande från Europa som har vidareutvecklats i USA och återvänt

Halloween som firas den 31 oktober i USA har sitt ursprung på Irland och Skottland men har nått Sverige via en tid i USA. Ordet halloween är en kortform av hallows eve (alla helgons afton) som är aftonen före alla helgons dag.

squash5

Skördetid på pumpafältet

Från rova till pumpa

En av årets fyra högtider som tidigare firades hos kelterna på de brittiska öarna var när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började den 31 oktober. Då ansågs det att osynliga krafter var i rörelse och de dödas själar kunde återvända till jorden under den natten. Många gick då runt med ljusförsedda rovor. En legend säger att dessa lyktor har att göra med smeden Jack, som hade varit för ond för att komma till himmelen och dessutom lurat djävulen så att han inte heller kunde komma till helvetet. Djävulen kastade glödande kol åt Jack som han lade i en ihålig kålrot. Han kunde ses vandra ensam över markerna med sin kålrotslykta, oförmögen att få frid. Han blev senare känd som ”Jack med lyktan” (”Jack of the latern” eller ”Jack-o’-lantern”). Den urgröpta pumpan i USA kallas för Jack-o’-lantern. Det måste dock varit väldigt jobbigt att gröpa ur kålrötterna kan jag tro, så det är tur att det är pumpor som gäller nu

 

Från folklig högtid till religiös

När Irland och Skottland började att kristnas på 400-talet förändrades många av de gamla keltiska traditionerna men istället för att utplåna de folkliga traditionerna använde sig de kristna missionärer av dessa traditioner. Påven flyttade även på den kristna högtiden Alla helgons dag från maj till den 1 november på 700-talet. Kyrkan lyckades dock inte helt utplåna och ersätta det folkliga firandet, men firandet förblev inte heller helt opåverkat av kyrkans.

 

Från Europa till USA

Det folkliga Halloweenfirandet blandades senare med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt, som firandet kom till USA på 1800-talet med immigranter som flydde från den svåra hungersnöden på Irland.

 

Firandet i USA har troligen även blivit influerat av Guy Fawkes Night som firats sedan 1605 den 5 november i Storbritannien. Man firar med fyrverkerier och en brasa med en halmdocka som tänds på. Firandet kommer från en händelse då en grupp med katoliker, vid det högtidliga öppnandet av Westminister Palace år 1605 skulle spränga det brittiska parlamentshuset, med den protestantiske kungen hans familj, ministrar och parlamentets medlemmar i luften.  Det misslyckades dock då planen avslöjades i förväg och legosoldaten Guy Fawkes som skulle verkställa antändningen greps, torterades och avrättades.

 

Från vidskepelse till rationalism 

Halloweenfirandet har överlevt och utvecklats till att förknippas med en glädjens och ljusets fest istället för ett firande med mörker och vidskepelse. I USA klär barnen ut sig i skrämmande kostymer och går runt hos grannarna och frågar dem om de vill ha bus eller önskar ge bort godis för att slippa. Lite liknande vår påsktradition fast med söta påskkärringar och numera även påskgubbar.

 

Två olika dagar som detta år infaller samma dag

Halloween som alltid firas 31 oktober i USA skall inte blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Det verkar dock råda stor förvirring när det gäller vilken dag Halloween skall firas i vårt land. Vi brukar bara dela ut godis den 31 oktober och ingen annan dag  (men i år skulle man även kunna tänka sig att fira den 30 oktober om man inte var så dogmatisk).

 

Alla helgons dag en rörlig helgdag i Sverige, som infaller på en lördag under perioden 31 oktober–6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, men 1953 flyttades alla helgons dag till sin nuvarande rörliga plats, och blev samtidigt allmän helgdag. I den svenska almanackan står det dock fortfarande Allhelgonadagen den 1 november vilket bidrar ytterligare till förvirringen.

 

Nu har jag många fina pumpor på min trapp och inväntar barnen med en skål godis.

Ann

 

Annonser

2 svar

  1. […] och andra arter runt om i världen äter även frukt eller dricker nektar från olika blommor.Här finns mer fakta om Halloween i ett blogginlägg från […]

  2. […] Här finns mer fakta om Halloween i ett blogginlägg från 2009. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: