• Annonser

Sovmorgon och vintertid

 

Glöm inte att ställa tillbaka klockan

Glöm inte att ställa tillbaka klockan

Nya tider

Nu går vi mot mörkare tider och vrider tillbaka klockan till vintertid eller som det kallas normaltid. Klockan 03.00 skall klockan vridas tillbaka till 02.00. Det är numera den sista söndagen i oktober som detta skall göras och sedan skall klockan vridas framåt istället vid sista söndagen i mars

 

Dags att ställa undan

Dags att ställa undan

För att komma ihåg hur klockan skall vridas finns en liten minnesregel som lyder enligt följande: utemöbler och grill ska ställas fram på våren och ställas tillbaka på hösten. En annan regel lyder på våren längtar vi framåt mot sommaren och på hösten längtar vi tillbaka till sommaren.

 

Den svenska normaltiden infördes den 1 januari 1879 och då fick alla orter i landet samma tid. Innan dess hade de olika orterna haft sin egen lokaltid. Klockan var tolv på dagen när solen stod som högst, så kallad soltid. Tidsskillnaden mellan orterna i vårt land kunde därför variera och mellan Strömstad och Happaranda var skillnaden 45 minuter. Denna tidsskillnad påverkade inte livet nämnvärt på den tiden, då vi levde relativt isolerat i olika byar och oftast inte reste långt hemifrån. Problemen uppstod i och med järnvägens framfart, då det blev krångligt att ange tågens avgångs- och ankomsttider enligt de olika lokala tiderna. Hundraett år senare 1980 infördes även den så kallade sommartiden enligt en gemensam EU-lag.

Det jobbiga brukar vara när man kommer till jobbet och missar den där detaljen med klockorna.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: