• Annonser

Bra väder för ett besök på museum så passa på att se Mannautställningen

En viktig gratisarbetare - mörk jordhumla Bombus terrestris

En viktig gratisarbetare - mörk jordhumla Bombus terrestris

Sista chansen att se Mannautställningen på Etnografiska museet denna helg

I en tid av ökande urbanisering lyfter Mannautställningen fram vårt beroende av naturen. Temat för utställningen är mat och miljö med särskilt fokus på forskning om så kallade ekosystemtjänster; de gratistjänster naturen gör som är till nytta för oss människor, direkt eller indirekt. Ekosystemtjänster är till exempel de funktioner i naturen som gör så att växter pollineras och grödor växer; genom att olika mikroorganismer frigör näringsämnen och bryter ned föroreningar i mark och vatten; att klimatet hålls stabilt; att vattnets kretslopp fungerar och att vi får en rad estetiska och kulturella värden.


Frukten av naturens gratistjänster hotas

Pollination är ett exempel på en ekosystemtjänst som vi ofta tar för given och inte förstår värdet av förrän den förloras. Över 90% av alla blommande växter och mer än två tredjedelar av världens viktigaste livsmedelsgrödor är beroende av olika pollinatörer, övriga växter  pollineras istället med hjälp av vinden. Både vilda och tama pollinatörer har minskat drastiskt i antal och utbredning på grund av sjukdomar, bekämpningsmedel och andra  förändringar i det moderna jordbrukslandskapet. Enligt en uppskattning leder detta årligen till förluster på mellan 6 till 8 miljarder dollar, bara i USA. Mandelodlare i Kalifornien har tvingats investera stora summor för att ersätta de vilda bina med tambin som nu transporteras till odlingarna med stora lastbilar från andra stater. I en global studie uppskattades värdet av alla världens pollinatörer till 400 miljarder amerikanska dollar.

Att handla ekologiskt odlat är en bra väg för att gynna våra viktiga pollinatörer. En god idé är att avnjuta en ekologisk måltid på museets restaurang MatMekka.

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: