• Annonser

Både till lyst och lunch

Artichoke_809635527

Kronärtskocka

Cynara cardunculus, Kronärtskock-gruppen


Kronärtskockan är en korgblommig och ståtlig tistelsläkting. Den tillhör den stora familjen asterväxter med bland annat kardborre, arnika, aster, tistel, cikoria och maskros.

kronartskocka2

Blomkorgarna är ovanligt stora 12-15 cm i genomskärning och innehåller många violetta blommor som omsluts av så kallade holkfjäll. De outslagna blomkorgarna skördas strax innan blomningen, medan korgen fortfarande är tätt sluten. Skockorna kokas 30-45 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. De kan avnjutas varma med citronsmör eller kalla med vinägrettsås. Man äter de nedre delarna av de bladlika holkfjällen samt den köttiga blombottnen. Innan tillagning bryt loss blomskaftet mot en bordskant, så dras de kraftiga fibrer ut ur blombottnen. Om man däremot skär av skaftet blir de istället kvar.

Kronärtskockan kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där den länge varit ett viktigt inslag i matkulturen. i Sverige var det Rudbäck d.ä. som var först med att odla kronärtskockan redan år 1658. Det var även han som anlade den första botaniska trädgården i vårt land år 1655, invid Fyrisån i Svartbäcken i Uppsala. Trädgården som numera kallas Linnéträdgården är statligt byggnadsminne sedan 1935 och en del av det svenska nationella kulturarvet, som skall bevaras för framtida generationer. Rudbäck d.ä. gav även ut en katalog över trädgårdens alla växter och fick studenterna att lära in ute. Utomhuspedagogik är en mycket bra tradition som även vi på Naturens Hus försöker att efterleva.

Kronärtskockorna är även snygga att dekorera med så pröva att skära av stjälken strax under skockan och lägga den  på ett fat utan vatten. Sedan är det bara att njuta av dem med ögonen och så en dag så slår den ut och bekänner färg.

Nu har jag massor av små skockor som bordsdekoration

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: