• Annonser

Gömda men inte glömda?

 

En av Sveriges gömda kulturskatter - ett xylotek

En av Sveriges gömda kulturskatter - ett xylotek

Klenod 2009 – en tävling som syftar till att lyfta fram fler kulturskatter ur gömmorna.

Från den 1 juni i år har det varit möjligt att rösta på något av de 10 olika nominerade tävlingsbidragen, med allt från Nils Brahes blodiga tröja till Andrées kamera. Folkomröstningen pågår till och med fredagen den 9 oktober. Om man vill vara med och rösta så kan man se bilder på de nominerade objekten, på klenod 2009. Det vinnande bidraget belönas med en specialdesignad monter, värd upp till 75 000 kronor. Det var totalt 51 olika museer som anmälde sina bidrag till tävlingen och av dessa valdes 10 ut att gå vidare. Alla som är med och röstar på ett av dessa föremål är med och tävlar om 10 stycken frikort till landets alla museer. Syftet med Klenod 2009 är att lyfta fram och medverka till att rädda föremål som tillhör vårt svenska kulturarv – föremål som måste skyddas mot stöld eller klimatpåverkan för att kunna visas upp. Tävlingen stöds av Riksantikvarieämbetet och Riksförbundet Sveriges Museer. 

Xyloteket – ett av de 10 nominerade bidragen

Det är ett av världens fem största xylotek (träbibliotek) med 63 volymer som innehåller information om olika virkesproducerande träd och buskar.

 Allt är vackert monterat i kapslar som ser ut som böcker.

 Kapslarnas ryggar är klädda med bark och de innehåller barr, kottar, frökapslar, kvistar, pollen, trädprov, träkol, torkade frukter samt mossor och lavar, ja i stort sett allt som kan kopplas samman med respektive träslag. I kapslarna finns även information om de olika träslagen som beskriver deras livscykel, från befruktning till död. Denna samling är tillverkad vid 1800-talets början av Carl Hinterlang som var professor i botanik vid Linz universitet i Tyskland. Samlingen skänktes av Kungliga Tekniska högskolan till Tekniska Museet i Stockholm 1932. De flesta xyloteken tillverkades under perioden 1780-1815 och förutom Hinterlang fanns det ytterligare tre kända tillverkare.

Ja det skulle vara kul att se det där xyloteket och undersöka allt

Ann

Annonser

3 svar

  1. Håller med!!! Det skulle vara fantastiskt att få se det! Var det inte så att gamle herr Wittrocks torn innehöll en kottesamling också???

  2. Jo det stämmer men den är inte lika fint bevarad tyvärr. Däremot finns det fantasktiska akvareller som han lät måla för att illustrera sina vetenskapliga uppsatser. Även kottarna finns avbildade.

  3. Åh! De akvarellerna vore roligt att få se!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: