• Annonser

Koriander

korianderKoriander Coriandrum sativitum L. 

 

Koriander Coriandrum sativitum L.

familjen selleriväxter (Apiaceae) 

Koriander är en ettårig ört som ursprungligen hör hemma i Sydeuropa och Främre Asien. Det är en av de äldsta kryddväxterna och en av huvudingredienserna i kryddblandningarna curry och garam masala. Koriander liknar bladpersilja, men skiljs lätt åt genom sin säregna lukt och sina speciella frukter. Koriander tillhör samma familj som persilja, morot, kummin och selleri

Koriander kom till Norden med munkarna under medeltiden och kan odlas ända upp i södra Norrland. Koriander frösår sig lätt och kan därför hittas på avfallsplatser och annan kulturmark. Första fynduppgiften som förvildad i vårt land var från Marstrand 1838.

Koriander är spenslig, illaluktande och kan bli drygt en halv meter hög. Stjälken är upprätt och bladen mer eller mindre flikiga. De övre bladen är skira och dilliknande. De undre bladen är breda och liknar bladpersilja till formen.

Koriander blommar under juni-juli, med många små vita eller rödaktiga blommor som sitter tillsammans i små flockar. Den klotrunda frukten är karaktärisk för arten. Den består av två hårt förenade delfrukter med tio slingrande och tio raka åsar. Växtens doft påminner om vägglus eller bärfis, men de mogna frukterna har däremot en angenäm doft.


 

Koriander frön

Koriander frön

Släktnamnet Coriandrum kommer av grekiskans koris (vägglus) och anison (anis), vilket syftar på att den färska örten luktar ungefär som vägglöss eller bärfisar och senare vid fruktens mognad får den en mer anisliknande doft.

Både blad och frön används från växten de späda bladen kan skördas efter behov och användas färska eller frysas in. Bladen används till sallad, sås och curryrätter. Fröna används torkade till soppor, grytor, sillinläggningar, grönsaksrätter och som brödkrydda. Den har använts länge som krydda och Kajsa Warg har flera recept med koriander som korvkrydda. Köp helst hela frön för mald koriander förlorar snabbt sin smak.

 

Koriander en av ingredienserna

Koriander en av ingredienserna

Frukterna eller fröna används även i parfymtillverkning och många kryddade brännvinsorter som till exempel Aalborgs Jubileums Akvavit. 

Jag har ännu inte testat att baka äppelpaj med koriander för det blev blåbärspaj denna helg

Ann

Annonser

3 svar

  1. Bärfis eller vägglus!!! Jag odladen en kruka koriander i sommar och gjorde en potatissallad kryddad med de färska bladen. Det stod så i receptet. Hussen tyckte det smakade… bärfis. Varför skriver man sådana recept???

    • Nej smaken är väl som baken…
      Jag tycker inte heller det smakar bra med bladen men fröna skall ha en helt annan smak mer av anis, så det skall jag våga mig på. Luktade dock härom dagen på gröna omogna frön och de var mycket bärfisluktande, men de mogna hade en helt annan doft utan bärfiston.

  2. Jag använder koriander i kycklingrätter kan inte vara utan den där är den mycket god.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: