• Annonser

Hur väljer tuppen sin höna?

forskarfredag2009-1rad-orange

 

Rykande kallt med kolsyreis

Rykande kallt med kolsyreis

Nu på fredag den 25 september kan man få svar på många frågor och ge sig hän åt experimenterande och möten med forskare.

 

Alla är välkomna att vara med på ForskarFredag som arrangeras runt om i Sverige på 16 orter och är en del av EU:s Researchers’ Night. Syftet är att visa att forskning berör oss alla i vår vardag och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

I år blir det evenemang på följande orter: Borås, Eskilstuna, GöteborgKalmar, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Trollhättan, Uppsala och Örebro.

 

ForskarFredag Stockholm arrangeras i år av de nya ägarna;
Kungliga Tekniska högskolan, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Stockholms stad under ledning av Vetenskapens Hus i Stockholm. Huvudarenor är Kulturhuset Sergels torg 3, och Rotundan i Stadsbiblioteket.

Stort intresse

Över 1 500 elever anmält intresse att besöka årets ForskarFredag på Kulturhuset. Det kommer att bli samtal kring: Kommunikation, Kroppen, Människan, Miljön och Forskaren i fokus. Med olika ”pröva-på-aktiviteter” visar ett 20-tal olika institutioner och organisationer upp forskaren i dag och i framtiden! Dagen på Kulturhuset leds av Rickard Olsson och vi hoppas att många skall besöka både Kulturhuset och Stadsbiblioteket under dagen.

Under förra årets ForskarFredag 2008 besökte många skolklasser de olika evenemangen runt om i landet. I Stockholm köade ungdomar in till aktiviteterna på Kulturhuset. Väl inne var trängseln störst vid Vetenskapens Hus glasstillverkning med flytande kväve och vid Unga Forskares experimentshow. Utomhus lockade det ”akrofysiska” laboratoriet bemannat av dansare, fysiker och cirkusforskare, liksom fakirfysikern Staffan Yngve med sin Science Show.

 

c4cbannerFörra året kunde man göra klimatklicket

 

Jag kommer att vara på Stadsbiblioteket där man kan lära sig mer om kemin bakom dofterna. Hoppas dock få reda på hur tuppen väljer din höna.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: