• Annonser

Handla för miljön med matglädje

Besök Bondens egen Marknad

Ett härligt foto av Ingvar Thun

Ett härligt foto av Ingvar Thun

Mötesplatser för mat och människor

Nu finns Bondens Marknad på 16 olika platser i landet från Malmö till Umeå och är klassiska torgmarknader som fungerar som mötesplatser för lokala producenter och konsumenter. Här har du möjlighet att möta dem som har producerat maten som du köper och ställa frågor kring deras produktion.

Unika produkter i en härlig mix

Passa på att uppleva känslan av skördetid och möjligheten att handla en större del av matens mångfald. Många av varorna finns endast på Bondens egen Marknad. Ute i dagligvaruhandeln har man inte möjlighet att ställa upp med alla dessa olika varor.

 

Lokalt producerat och rykande färskt

Lantbrukaren ska ha odlat eller fött upp allt han eller hon säljer, och när det gäller förädlad mat som sylt eller korv ska huvudingredienserna vara från den egna gården. När det gäller Stockholm får gården inte ligga mer än 250 km ifrån marknaden. På andra orter i Sverige är gränsen närmare, men när det gäller Stockholm skulle det vara väldigt svårt att hitta några producenter på närmare håll. På marknaderna finns mycket som är ekologiskt producerat men det är inte huvudsyftet med Bondens egen Marknad.

 

Möjlighet att vända på utvecklingen

Ett av syftena med marknaderna är att skapa en debatt kring matens olika produktionsformer. I mitten på 1900-talet fanns det i Sverige fortfarande en stor mängd lokala specialiteter i från olika små producenter. Dagens effektiva storskaliga livsmedelshantering och distribution möjliggör inte att dessa olika produkter når oss konsumenter och därmed har många av dessa företag försvunnit i snabb takt. Detta trots att det finns ett stort intresse efter just denna typ av produkter. Nu finns möjligheten att stödja denna verksamhet och få pröva nya spännande produkter.

 

Möt borstbindare och andra bruksslöjdare

En nyhet för året är att det nu även finns med hantverk, som tidigare bara fanns under julmarknaden. Fokus ligger på brukshantverk framför konsthantverk.

 

Här finns Bondens egen Marknad:

Stockholm Katarina bangata 

Stockholm Östermalm

Göteborg Haga

Malmö Drottningtorget

Linköping Borggården

Umeå Vänortsparken

Halmstad Slottsbrokajen

Örnsköldsvik Stora torget

Sundsvall Stora torget

Örebro Olof Palmes torg

Västerås Bondtorget

Falun Folkets Hus

Gävle Slottstorget

Mariefred Rådhustorget

Katrineholm Flen och Vingåker

Växjö Vattentorget

 

En härlig dag att ta med hela familjen och botanisera bland allt nyskördat

Ann

Ett svar

  1. […]  Så här under hösten är det en fröjd att handla grönt från marknader som Bondens egen Marknad. Se tidigare blogginlägg Handla för miljön med matglädje. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: