• Annonser

Varning för dinosaurier och vulkanutbrott på Geologins dag

hemsidetoppen_2009Idag lördag den 12 september 2009 firas Geologins Dag för nionde året på många orter i vårt land från Falsterbo i söder till Kiruna i norr. Det finns många olika aktiviteter för hela familjen. Man kan träffa geologer, pröva guldvaskning, lyssna på föredrag eller följa med på guidade utflykter. För mer information om vad som händer där du bor, se program med alla olika arrangemang som ordnas runt om i vårt land under denna dag.

Själv kommer jag att vara på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och delta i den interaktiva vetenskapsteatern Tidståget, som vänder sig till barn i åldern 5-9 år. Vi kommer resa tillbaka i tiden och tillsammans med passagerarna uppleva olika perioder av jordens tidiga utveckling. Det finns risk för dinosaurier under resan. Om ni törs välkommen till Naturhistoriska riksmuseet som utlovar en stenkul dag med många aktiviteter och vulkanutbrott. 

Geologins Dag önskar göra oss medvetna om att så många saker i vår vardag är relaterade till geologi. Under dagen vill man förbättra kunskapen om geovetenskapernas betydelse för samhället. Det var Svenska Nationalkommittén för Geologi vid Kungliga Vetenskapsakademien, som tog initiativet till Geologins Dag och den första dagen ordnades lördagen den 25 augusti 2001. Över tiotusen människor deltog då i de omkring 150 arrangemangen. Förra året var ett rekordår med en större publik än tidigare år.  Det var första året som man samordnade Geologins Dag med Kulturnatten som firas i bl.a. Uppsala och Lund. Dessutom lockades 15 000 elever att delta i Geologins Dag med ett nytt skolmaterial.

Geologi – läran om jorden

Geologi är en vetenskap med många praktiska tillämpningar, till exempel för att lokalisera och utvinna naturresurser som olika bergarter, metaller och mineral. Vid byggande av exempelvis vägar och broar, behövs geologisk kunskap för att undvika ras. Geologisk forskning hjälper även till att skapa övervakningssystem för att kunna förutsäga jordbävningar eller vulkanutbrott.

 Vi ses om du vågar

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: