• Annonser

Under ytan

 

Astropecten irregularis, kamsjöstjärna en del i Kosterhavets  biologiska mångfald

Astropecten irregularis, kamsjöstjärna en del i Kosterhavets biologiska mångfald

Igår invigde kung Carl XVI Gustaf Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet som därmed blir vår 29:onde nationalpark. Samma dag invigdes även en marin nationalpark på den norska sidan av gränsen, Ytre Hvaler Nasjonalpark, och tillsammans kommer dessa två nationalparker att omfatta ett sammanhängande kust- och skärgårdsområde som är 800 kvadratkilometer stort.

 

kosterhavet_170Kosterhavet, utanför norra Bohuslän, är Sveriges artrikaste havsområde med ett myllrar av liv. I de salta, kalla havsdjupen finns skygga havsborstmaskar, gigantiska svampdjur, böljande havsanemoner, kosterpiprensare, fotbollssvampar och armfotingar. Här finns en del arter som är unika för Sverige men även landets enda korallrev. Vill du veta mer så kan du gå in på Kosterhavets webbplats

Fisket i Kosterhavet är viktigt för kustbefolkningen och kommer därför att fortsätta även när området blivit nationalpark. Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Fiskeriverket arbetar med att utveckla ett hållbart fiske som skall påverka miljön så lite som möjligt. De aktiva fiskarna kommer att utbildas i marinbiologi.

Ann

Annonser

Ett svar

  1. Kosterhavets logga utformad som sardinburk… Kul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: