• Annonser

Fem goda år

 

Hur mycket vatten behövs det för att göra en flaska öl?

Hur mycket vatten behövs det för att göra en flaska öl?

Idag är det på dagen exakt fem år sedan som Mannautställningen invigdes för första gången, då i Bergianska trädgården i Stockholm och idag  öppnas den åter i Stockholm, men nu på Etnografiska museet.

 

Mannautställningen som handlar om mat och miljö, lyfter fram vårt beroende av naturen och visar olika gratistjänster i naturen som är till nytta för oss människor, direkt eller indirekt. Det kan till exempel vara olika mikroorganismer som frigör näringsämnen och bryter ned föroreningar i mark och vatten eller att växternas rötter motverkar jorderosion, att vattnets kretslopp fungerar och att blommorna blir pollinerade. Dessa så kallade ekosystemtjänster har inget direkt ekonomiskt värde, men om de går förlorade så drabbas vi av stora kostnader då vi tvingas ersätta dem med olika tekniska lösningar.

 

Hur många kor behöver Stockholm varje dag?

Hur många kor behöver Stockholm varje dag?

Utifrån olika maträtter guidar utställningen besökaren bakåt steg för steg i produktionskedjorna. Utställningen går  från vårt morgonkaffe till de insekter som pollinerade kaffebönorna på andra sidan jordklotet eller från hamburgarens nötkött till det vatten som behövdes för att producera kornas foder.

 

Utställningen är öppen till och med den 23 oktober. Vill du veta mer om utställningen gå in på Mannautställningens hemsida.

Efter premiären i Stockholm har utställningen turnerat runt i vårt land och även tagit steget ut i övriga världen. Mannautställningen har varit i Örebro, Göteborg, Linköping, Landskrona, Stockholm på Rosendals trädgård, Falkenberg, Härnösand och nu åter i Stockholm. Under våren var utställningen på den svenska ambassaden i Washington D.C.

Passa på att se utställningen på Etnografiska museet på Djurgården i Stockholm och att njuta av en måltid hos Ekokocken Carola på MatMekka.

Många spännande smaker fick jag uppleva där på invigningen

Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: