• Annonser

Skvattram eller pors?

Kanske det gamla namnet för skvattram – getpors har ställt till det och förvirrat Ernst. För i veckans TV-avsnitt av ”Sommar med Ernst”, så kryddade han sitt brännvin med skvattram, men kallade det för pors. Med anledning av detta kommer här en enkel presentation av dessa två olika växter.

 

Skvattram

Skvattram

 Skvattram eller Getpors

Rhododendron tomentosum Harmaja

Tidigare med det latinska namnet Ledum palustre L.

Familjen ljungväxter, Ericaceae

 

Skvattram är en vintergrön buske med stark aromatisk doft. Den förekommer i hela landet, främst på myrmarker men även i fuktig skogsmark och på torra hedar i landets norra delar. Busken kan bli upp till en och en halv meter hög och har avlånga blad med rostbrunluden undersida. Skvattram blommar i juni med vita blommor som sitter tätt samlade i grenspetsarna. Arten var känd redan under medeltiden.

Linné med fler sa att ohyra kunde fördrivas genom tvättning med en dekokt av skvattram, men varnade samtidigt för att man kunde få svår huvudvärk om man använde den vid ölbrygd i stället för humle.

Tidigare har skvattram betraktats som ett eget släkte Ledum, men det har visats sig att de olika arterna av skvattram är nära besläktade med det stora och variabla släktet Rhododendron.

 

Pors

Pors

Pors

Myrica gale L.

Familjen porsväxter, Myricaceae

Pors är en lågväxt, aromatiskt doftande buske som kan bli upp till en och en halv meter hög. Den är allmän i södra och mellersta Sverige men förekommer även längs kusten upp till Norrbotten. Den växer i kanten av sjöar och kärr samt i fuktig skogsmark. Bladen är gråaktiga, tätt körtelbemängda och påminner om bladen hos vissa videväxter (Salix), men skiljer sig genom att porsens bladspetsar ser grovt tillsågade ut. Porsen blommar med enkönade oansenliga hon- respektive hanblommor i axlika samlingar, på bar kvist i april-maj. Pors är känd sedan medeltiden och har sedan länge, använts till att krydda mjöd och öl med. Den används än idag som brännvinskrydda. Bladen färgar alunbetat ylle gult och grenar av busken med eller utan blad används i blomsterarrangemang. Pors kan knappast förväxlas med andra arter kan man läsa på Naturhistoriska riksmuseets hemsida, men tydligen kan man det trots allt.

Ann

Annonser

6 svar

 1. Ser man på! Ernst tog fel.

  Och vad hände då med brännvinet som han kryddade med skvattram? Huvudvärksbrygd? Eller går det lika bra? Kommer en hel hoper människor att ge sig ut i skogen och plocka skvattram till brännvinet och göra huvudvärksbrygd?

  Sådant här kan faktiskt bli lite farligt. Alla litar ju på Ernst.

  • Ja tänka sig att även Ernst kan ha fel och som du säger så undrar man om de fick huvudvärk efter sin invigningsfest. Den negativa effekten kan väl inte bli bättre av att det är tillsammans med alkoholen.

   Men jag tror inte det kan vara gott så det kanske har en positiv effekt på konsumtionen.
   Ann

 2. Jag har ett flertal gånger druckit snaps kryddad med just Skvattram. Enligt mitt tycke så är den riktigt god faktiskt, så jag anser att felet han gjorde egentligen var en förbättring. 😉

 3. Skvattram kallas även getpors

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: