• Annonser

Botanisera bland koppar

 

Med botaniska illustrationer till fikat

Med botaniska illustrationer till fikat

Med floran som ispirationskälla

Nu finns dekorativa handgjorda stengodskoppar tillverkade av Anna Svensson från K2 Keramik, med botaniska motiv från C. A. M. Lindmans flora. Du kan välja en kopp med nätvide eller blåklint på Cosas.

 K2 Keramik består av sju keramiker som har delat verkstad i mer än tio år och nu finns den på Södermalm i Stockholm. De arbetar med stengods i olika former, med tyngdpunkt på bruksföremål. En av gruppens medlemmar är Anna Schröder som länge varit en av mina trevliga kollegor. Om man istället vill skapa med egna händer så finns det möjlighet att delta i K2´s kursverksamhet. 

 

Salix Reticulata L.

Salix Reticulata L.

 Nätvide

Salix Reticulata L.

Nätvide är en mattbildande låg dvärgbuske med nedåtliggande grenar, som endast blir ett par centimeter hög. Bladen är nätådriga, nästan runda med mörkgrön blank ovansida och vitluden undersida. Nätvide förekommer ganska allmänt på fuktig kalkrik mark i fjällen men finns även sällsynt i skogslandet nedanför fjällen. Den första fynduppgiften var från Lappland och publicerades av Linné i Flora Lapponica år 1737.

lindman

Carl Axel Magnus Lindman var en svensk botanist som föddes i slutet av 18oo-talet och som var intendent och professor på Riksmuséets botaniska avdelning. Han undervisade kungligheter och gav ut verket Bilder ur Nordens flora med första upplagan 1901-1905, baserat på de gamla kopparplåtarna till Johan Wilhelm Palmstruchs Svensk Botanik. Till upplagan som gavs ut 1917 illustrerade Lindman själv144 nya bilder. Verket består av 3 band med beskrivningar och planscher av drygt 650 växter.

Trevlig fikastund

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: