Du blir vad du äter?

giftcol

Livsmedelsverket gick igår ut med en varning

Om man har köpt gröna paprikor från Turkiet mellan den 11 juni och 2 juli i Stockholmsområdet bör man inte äta dem.

 

Grönt inte alltid skönt

Grönt inte alltid skönt

 

 

Halter långt över det tillåtna gränsvärdet

Provtagning av dessa paprikor visar att de kan innehålla halter av bekämpningsmedlet oxamyl, som är 75 gånger över gränsvärdet. 

Ett barn som äter 145 gram paprika från detta parti kan få i sig 67 gånger den akuta referensdosen. Den så kallade akuta referensdosen motsvarar den mängd som kan intas under ett dygn eller mindre utan märkbar hälsorisk för konsumenten. Således helt olämpligt att ge till sina barn.

 Förgiftningssymtom 

Om man äter paprika från detta parti kan man förgiftas. Symptomen på förgiftning är övergående och kan innefatta ökad salivavsöndring, illamående, magsmärtor och muskelryckningar.

Restriktion

I och med att halten bekämpningsmedel överstiger gränsvärdet får efterkommande sändningar från samma leverantör inte säljas i Sverige förrän Livsmedelsverket har kontrollerat partierna. Beslutet finns på ”Svarta Listan”.

 

En god anledning att köpa KRAV odlade paprikor, man vill ju inte bli förgiftad när man försöker äta mer frukt och grönt av hälsoskäl.

Ann

Till hösten går det bra att anmäla sig till vårt skolprogram Mat miljö och rättvisa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: