Ingen midsommar utan jungfrusill och jordgubbar

734px-PS_Krøyer_-_Hip_hip_hurra!_Kunstnerfest_på_Skagen_1888

Det blir nog nykokt färskpotatis med matjessill med gräddfil och gräslök på många svenska hem under midsommarhelgen. Matjessill är en svensk tradition med rötter i Holland. Den svenska matjessillen skiljer sig dock från den holländska i smaken. Originalet smakar mer fisk medan den svenska kopian smakar mer av olika kryddor.

Ordet matjes kommer från holländskans maatjesharing som betyder jungfrusill, det vill säga en sill som ännu inte är lekmogen. Den höstlekande Nordsjösillen är extra rik på fett om den tas på våren innan den är urlekt och anses därför vara extra bra till inläggningar. Tidigare fångades jungfrusillen utanför Islands kust under hösten och lades redan till sjöss i tunnor med kryddor och lagrades ungefär tre månader. Väl i land fileades och konserverades fisken. 
Det som började som en holländsk konserveringsmetod har nu sedan mer än 100 år blivit en del av vår svenska fiskeindustri och vårt midsommarfirande.

Trevlig helg

Ann

Annonser

Ett svar

  1. Intressant! Jag lär mej alltid något nytt på er eminenta blogg! Tack!

    Trevlig midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: