• Annonser

En riktig dagslända

Det finns arter av dagslända som lever upp till tre år under vattenytan, innan de kläcks för att flyga som vuxna dagsländor under kanske några timmar. Det vore väl retligt om det dessutom var dåligt väder den dagen. Ja man får tänka på det så man inte gnäller om vädret, men igår var det trots allt en riktigt regnig dag. Gårdagens tre grupper arbetade tappert med att håva i dammen trots regn, kyla och blåst. De hittade en massa spännande djur, som bland annat en präktig igel. Här kommer en liten presentation av dagsländan som alla grupper hittade.

Dagslända

Ephemeroptera sp

 

Vuxen dagslända

Vuxen dagslända

Det finns totalt 46 olika arter av dagsländor i vårt land och som namnet antyder är de vuxna djuren mycket kortlivade. Dagsländor är insekter som är känsliga för försurning och många av dem även mot syrebrist. Om man hittar många olika dagsländelarver är det tecken på bra vattenkvalitet.

 

 

 

De vuxna dagsländorna lever bara en kort tid, från ett par timmar till några dagar eller veckor. Vi hittade vi flera dagsländelarver i Victoriadammen som alla har börjat sitt liv där. Först som ägg, sedan kläcktes äggen till larver och efter ungefär ett till två år kommer de att omvandlas de till vuxna sländor. 

 

Larv av dagslända

Larv av dagslända

Dagsländelarven har sex ben, tre tunna stjärtspröt och många fladdrande gälar på bakkroppen. En del arter äter alger som sitter fast på vattenväxter men andra äter döda växter som hamnat på botten. Larven kan spruta ut vatten genom baken och på så sätt snabbt ta sig fram genom vattnet och fly undan rovdjuren. När larven skall kläckas simmar den upp till ytan. Larvens hud spricker upp och ut kryper den vuxna sländan som sedan lever sin korta stund ovan ytan, tills den har hunnit para sig och honorna tills de har lagt sina ägg i dammen. De vuxna djuren har genomskinliga vingar och är ganska duktiga på att flyga men som sagt var en kort tur blir det med de fina vingarna.

När jag läste zoologi för länge sedan och vi skulle trumma in alla insekters namn på latin så hittade vi på olika knep och ramsor för att komma ihåg alla deras namn.  Då hette dagslända Ephemerida och vi sa att ”Dagsända” = FM er idá. Trist bara när de byter namn och det är svårt att trycka in nya. Det börjar bli fullt på hårddisken.

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: