• Annonser

Ett glupskt rovdjur i Bergianska – 23 barn öga mot öga med besten

Liv i vatten

I dagens regnväder håvade vi tillsammans med en klass från Alfaskolan i Solna så det skvätte och de hittade många spännande små krabater. Bland annat hittade de två stycken stavliknande vattenskorpioner som vi aldrig tidigare har lyckats med. Dessutom hittade de iglar, dagsländor, flicksländor, ryggsimmare, dammsnäckor, skivsnäckor, ruda och en mindre salamander (hane i lekdräkt). Vi fick även se några Candadagäss med sina ungar. Nedan följer en kort presentation av det glupska rovdjuret och den köttätande växten vattenblära.

vattenskorpionStavliknande vattenskorpion ”vandrande pinne”

Ranatra linearis (Linnaeus) 

Vattenskorpionen är släkt med skräddare och bärfis. Det finns två arter av vattenskorpioner i Sverige. Den stavliknande vattenskorpionen kan som vuxen bli 4 cm lång (utan andningsrör och framben). Med hjälp av det långa andningsröret i baken hämtar den luft medan den befinner sig nere i det skyddande vattnet. Den lever i sjöar eller dammar med tät vegetation, där den lurpassar på sitt byte. De fångar bytet med sina de ombildade frambenen och spetsar det med sin sugsnabel och suger glupskt i sig offret. Vid varmt väder kan de flyga med sina smala genomskinliga vingar. De övervintrar på sjöbotten och kan hittas från Skåne till Hälsingland.

 

Köttätande växt

 

Fångstblåsor

Fångstblåsor

Vi hittade dessutom en ”köttätande växt” en vattenbläddra. Totalt finns det sex olika arter i Sverige. Den vanligaste arten är vattenbläddra Utricularia vulgaris. Alla vattenbläddror fångar små vattenlevande djur med sina speciella blåsformade fångstorgan som sitter på de fint flikiga bladen. Blåsornas öppning är stängd och inuti blåsorna är det ett undertryck. Vid mynningen sitter små hår, som vid beröring får blåsan att hastigt öppnas, och undertrycket gör då så att djuret som nuddat håren sugs in i blåsan. Det infångade djuret löses upp med enzymer och växten tar upp den frigjorda näringen.
Tidigare trodde man att blåsorna var flytorgan som kunde luftfyllas så att bläddrorna kunde flyta upp till ytan och blomma. Blomningen inträffar i juli-augusti. Se de gula blommorna nedan. Den är vanlig i hela vårt land i alla slags sötvatten, som myrgölar, sjöar och dammar men är mer ovanlig i fjälltrakterna.

utricularia-anatomy

 

 

Läs mer om köttätande växter på den virtuella floran

 

 

Tack för en härlig dag

Ann

 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: