• Annonser

En riktig blodsugare

Vägglusen - Inte en lus och bor inte heller i väggar

Vägglusen - Inte en lus och bor inte heller i väggar

Vägglusen (Cimex lectularius) som lever av människoblod, är stor som en äppelkärna med oval, platt kroppsform. Den lägger 1-5 ägg om dagen och den nykläckta lusen kan genast börja suga blod. Trots namnet är det en skinnbagge och inte en lus. Vägglusen är spridd över stora delar av världen men den minskade kraftigt i vårt land efter andra världskriget, på grund av det omfattande bekämpningsarbetet med insektsmedel. Under de senaste åren har de dock åter ökat. De lever inomhus och är svåra att upptäcka, då de huvudsakligen är nattaktiva. Om de finns i bostaden kan man hitta mörka fläckar med spillning eller rester av deras hud. Vägglössen bor inte i väggar, men hittas oftast i sängbottnar, madrasser samt sängkläder och överkast. De kan även gömma sig i olika skrymslen som bakom tavlor, spruckna tapeter, vägglister eller i stoppade möbler, i väntan på att under natten krypa fram och suga blod från sovande människor. Vägglusen lockas av vår kroppsvärme och koldioxiden från vår utandningsluft. En vägglus kan leva mycket länge utan mat i en sorts dvala, i väntan på att det skall dyka upp ett byte i form av en människa.

Snyltresenär

Vägglöss är inte längre sällsynta i Sverige. De har följt med oss från våra utlandsresor och har åter kunnat spridas i vårt land. Misstänker du att det finns objudna gäster hemma kontakta snarast Anticimex (Anticimex = mot vägglöss), som fryser ned sängar och annat där de kan gömma sig och stoppar deras annars snabba förökning. Företaget Anticimex grundades 1934 när vägglusen var ett stort problem och därav företagets namn. Om du har varit utomlands så kan du lägga all din packning i bastun och köra den en stund vid 55 grader, vilket skall döda lössen.

Författare dog vid lusbekämpning

Författaren Dan Andersson dog den 15 september 1920  i Stockholm på ett hotellrum med illa genomförd vägglusbekämpning . Rummet som hade behandlats med cyanväte, hade inte vädrats tillräckligt. Nygift och med nytt jobb efterlämnade han hustrun som väntade deras första barn.

Det finns dock inga bevis på att vägglusen sprider sjukdomar och inte heller belägg för att de bara trivs i smutsiga miljöer. Läs mer i en artikel från Läkartidningen 2009-05-12.

Jag som tycker det är nog med dammråttor

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: