• Annonser

Nationalparkernas dag

 

Ängsö nationalpark från 1909 i Roslagen med ett ålderdomligt odlingslandskap  Fotograf: Britt Forsén, Länsstyrelsen

Ängsö nationalpark från 1909 i Roslagen med ett ålderdomligt odlingslandskap Fotograf: Britt Forsén, Länsstyrelsen

Idag firades Nationalparkernas dag i Sverige och Europa. Det var på denna dag, för jämnt 100 år sedan, som Sveriges riksdag beslöt att inrätta sina första nio nationalparker. Riksdagsbeslutet 1909 gällde också den första egentliga naturvårdslagstiftningen i Sverige och innebar den moderna naturvårdens födelse. Mycket har hänt sedan dess och flera skyddade områden har tillkommit, idag finns det totalt 28 nationalparker och över 3 000 naturreservat. Flera nya är dessutom planerade och i september får vi vår första nationalpark med marint fokus. Kosterhavets nationalpark.

 

På Skansen firades bland annat med att inviga Gröna spår – en vandringsslinga som tar oss med till barrskogen, lövskogen, blomsterängen, havet och fjället. På vägen får man veta mer om nationalparker, djur, växter och allemansrätt. Du kan gå själv eller tillsammans med Storstockholms naturguider. Under året blir det olika aktiviteter som, fårklippning, fjärilsdagar samt rovdjursvecka.  

Själv firade jag med ett besök på Häverö prästäng med Adam och Eva.

Ann

Annonser

3 svar

  1. Hittade till Naturens hus i lördags och när jag sökte på fakta om det så hittade jag hit! Roligt! Kolla gärna mitt inlägg om Bergianska och Naturens hus.

    http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/05/naturens-hus.html

    • Jag såg dina vackra bilder från Gustafsborgsområdet och brukar faktiskt då och då titta in på din fina blogg. Jag har försökt lämna kommentarer där men utan att lyckas, vad det nu kan bero på. Tänkte säga att du är välkommen att knacka på om du kommer en vardag för att hälsa på oss och titta in om du vill. Vi har försökt fota vid flera tillfällen men det blir inte alls som dina bilder en njutning att titta på dem. Ann

  2. Tack!

    Märkligt att du inte kunnat lämna kommentarer! Det enklaste är att gå in under namn/url eller anonym. Det borde gå…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: