• Annonser

Näsduksträdet en märklig syn

naesdukstraed_blomblad_-_davidia_involurata_var_vilmoriniana_naerbildDenna vecka gick vi runt som tjuren Ferdinad och luktade på blommorna i Bergianska trädgården med deltagarna på lärarfortbildningen “Den rätta kemin – Varför luktar naturen?”

Vi hade glädjen att hitta många både blommor och blad med dofter som var allt från oangenäma till mycket goda. Bland annat såg vi näsduksträdets  märkligt formade blommor som hängde i ett av träden, De skall visst lukta hankatt men det kunde vi inte känna då de befann sig högt upp i trädkronan. Tänk att blommor kan se ut på det sättet.

Besök Bergianska trädgårdens informativa hemsida och se bild från näsduksträdet som nu blommar invid Gamla orangeriet.

 

 

 

 

Näsduksträd även kallat Duvträd (Davidia involucrata)

Trädet har fått sitt svenska namn på grund av de annorlunda blommorna som liknar slarvigt upphängda näsdukar. Blommorna som egentligen är oansenliga och saknar kronblad, omges av två olikstora vita stödblad (vilket liknar en näsduk). Blomställningarna hänger på långa tunna skaft. i små bollformiga rödbruna samlingar. Varje samling innehåller många hanblommor, men bara en enda tvåkönad blomma, där pistillens märke syns. Blommorna doftar ungefär som en hankatt. Näsduksträdet som länge var okänt för oss Européer, hittades 1869 i västKinas berg av en fransk missionär och kom senare genom fröinsamling i odling och blommade i Europa 1906. Trädet som är härdigt i växtzon I-II, blir i vårt land cirka 10 meter högt, men kan nå ca 20 meters höjd i Kina. Frukten som är en stenfrukt ser ut som en grön liten boll med ett hårt oätligt frö. Näsduksträdet är sällsynt i sitt hemland Kina och förekommer endast vildväxande i några få provinser.  Bladens form påminner om lindens blad. Arten beskrevs 1871 med släktnamnet Davidia för att hedra upptäckaren Armand David.

Ann

Annonser

Ett svar

  1. […] har vi inte ännu lyckats lukta på näsduksträdets blommor eftersom de sitter så högt upp i trädet. När vi nyligen var på vår studieresa i Lund så fick […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: